vaol.hu podcast

2023.03.31. 14:11

Mesélő Podcast: a megyében elsők közt létesült nyomda Szentgotthárdon

Szentgotthárd gazdag kultúrtörténetét szimbolizálja, hogy a megyénkben az első városok közt volt, amelynek lett nyomdája.

Feiszt György

Forrás: VN

Alapszabállyal rendelkező Olvasóegylete már 1843-ban működött, 1893-ban pedig a városban nyílt meg Vas megye első állami gimnáziuma. Vas megyében a kiegyezést követő évtizedektől kezdődően teremtődtek meg a nyomdászat elterjedésének feltételei. Szentgotthárd az elsők között volt, hiszen a járási székhelyek közül csak Körmend előzte meg a nyomdaalapításban.

Wellisch Béla  1892-ben itt kapott könyvkötő  iparengedélyt és  egy év múlva a nyomdáját is megnyitotta. A nyomda hírét, termékeinek becsületét az ifjú Wellisch Béla szerezte. Közéleti szerepe, széles körű gazdasági és társadalmi tevékenysége évtizedekig a város egyik legtekintélyesebb polgárává tette. A helyi sajtónak nemcsak szervezője, hanem tevékeny munkása is volt. Vezércikkei ékes bizonyságai a közösség, a város és környéke érdekei őszinte szolgálatának. 1908. január 5-én „1848—1908 Magyar voltál, magyar légy!” címmel hazafias szabadversben köszöntötte a szabadságot, a magyarság társadalmi fejlődésének eredményeit. Wellisch Béla neve majdnem minden alkalommal megtalálható a jótékony célokat szolgáló színielőadások, mulatságok belépődíját felülfizetők, a különféle gyűjtések adakozói között. A vállalkozás működésének lokális szerepét jóval meghaladó művelődéstörténeti hatása volt.  

Az 1949-ig, az államosításig  nemcsak   a Szent-Gotthárd helyi lapot, de a Muraszombat és Vidéke, a Sárvári Járási Hírlap, a Rábavidék újságokat, az alkalmi meghívókat is itt nyomtatták. A református egyház őket bízta meg az országos terjesztésű Harangszó, a Lelkipásztor és Ifjúság Mulató című periodikáinak készítésével, itt látott napvilágot a helyi gimnázium évi értesítője is. Wellisch Béla közel fél évszázadon át (1895-1942) adta ki a Szentgotthárdi könyvek sorozatát, felkarolta a gimnáziumi tanárok, tudós ciszterci papok munkáit. Ő nyomtatta az országos sikert elért Karácsonyi babonázás című gyermekkönyvet, a Legényfurfang című népszínművet, a Kakas megszólal, a Mária nővér, a Hősök kora című regényeket. Palettájáról nem hiányoztak a szakmai munkák, az iskolai segédkönyvek. Leghíresebb  Vakarcs Kálmánnak A szentgotthárdi - muraszombati járás ismertetése című műve. (A QR-kódot leolvasva további részleteket tudhatnak meg.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában