Egyet előre

2023.03.25. 14:57

Ne feledje: vasárnap óraátállítás, kezdődik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell állítani az órák mutatóit, így hétfőre virradóra kevesebbet alszunk, cserébe viszont hosszabbak lesznek a nappalok.

vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

A nyári időszámítás kezdete 2023.március 26. hajnali 2 órakor 3 órára kell igazítani az órák mutatóit. Ma éjjel egy órával kevesebbet alhatunk, viszont holnap délután már tovább élvezhetjük a nappali világosságot.

Az óraállítás vármegyénkben a vonat és autóbuszközlekedést nem érinti.

Eredetileg azért találták ki az óraátállítást, hogy a nappalokat a lakosság napi menetrendjéhez igazítsák. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, egy hazai közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság háromnegyede szerint is jobb lenne, ha egyetlen időszámítás lenne Magyarországon és Európában, kétharmaduk szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos.

Annak kapcsán kérdezték meg a lakosságot, hogy az Európai Parlament (EP) már 2019-ben megszavazta az óraátállítás eltörlését.  Akkor úgy volt, hogy az utolsó váltás a téli időszámításra 2021 októberének utolsó vasárnapján történhet. A döntés azonban nem lett végleges, mivel az EP-nek a tagállami kormányokkal is meg kellett volna állapodnia, amit viszont pont akkorra tűztek ki, amikor kitört a pandémia. Tehát az óraátállítás megszüntetése is a koronavírus-járvány áldozatául esett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában