Avató

2023.03.15. 07:00

Új 1848-as emlékművet avattak Magyarnádalján - fotók

Horváth József körmendi kőfaragó mester készítette azt az 1848-as emlékművet, amelyet Magyarnádalján, a Millenniumi Emlékparkban állítottak fel. A köztéri alkotást nemzeti ünnepünk előestéjén avatták fel. 

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Balogh János, Magyarnádalja polgármestere köszöntötte az ünneplőket, majd V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos mondott beszédet. - Újra ünneplőbe öltöztünk, mint minden évben ilyenkor márciusban. A készülődés közben bizonyára minden magyar embernek eszébe jutott egy pillanatra, hogy az idei forradalmi megemlékezés különleges, hiszen kétszáz éve született Petőfi Sándor, aki verssorok sokaságát idézi emlékezetünkbe - mondta a képviselő, majd a kokárdáról osztott meg gondolatokat: nem szabad hagynunk, hogy az erő, amit a piros szín jelképez a kokárdán, erőszakká fajuljon, de ügyelnünk kell arra, hogy ne is gyengüljön meg. A hűség - amit a fehér sáv szimbolizál - szívbéli fogadalom maradjon, ne meredjen béklyóvá. 

A remény - amit a zöld szín jelenít meg -, ne vesszen el, de ne váljon hamissá sem. Vagy Petőfi szavaival élve: Ha férfi vagy, légy férfi! Erős, bátor, szilárd. Akkor hidd, hogy sem ember, sem sors könnyen nem árt – idézte a szabadságharc költőjét V. Németh Zsolt, aki zárásként így fogalmazott: A jelen ünnep szellemét jelenléttel tisztelhetjük meg. Azzal, hogy odaadjuk figyelmünket a pillanatnak, a hűs márciusi szélnek, a Himnusz dallamainak, a száradó tempera színeinek a gyerekek festette zászlókon. Az emlékmű felavatása után a program a faluházban folytatódott nagyszámú közönség előtt. Ünnepi műsort adott a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Körmendi Kastélyszínház Társulat és a sárvári Regös Népzenei Együttes. A Kossuth Kaszinóban vendégül láttak mindenkit: Jókai bablevest és süteményeket - természetesen Kossuth kiflit is - kínáltak a házigazdák a megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában