Díjátadó

2023.04.14. 19:50

A Rotary a társadalom fogaskereke - 30 éves a szombathelyi klub - fotók

Szombathely Fennállásának harmincadik évfordulóját díjátadóval és koncerttel egybekötve ünnepelte a Rotary Klub Szombathely a Bartók Teremben pénteken.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Világszerte több tízezer, Magyarországon 58 Rotary klub működik, azok közül az egyik a szombathelyi. Nagyon szoros, aktív kapcsolatot ápoló 1,7 milliós tagságú közösséget alkotnak – mondta el ünnepi köszöntőjében Varga Dániel Bálint, a szombathelyi klub elnöke a gálaműsor kezdetén. Beszélt arról is: számos jótékony cél, kezdeményezés elérését segítette az elmúlt három évtizedben a Rotary Klub Szombathely. Ha csak az elmúlt időszakból emelünk ki néhány példát, az is jól tükrözi a tagok elkötelezettségét és minden helyzetben segítő szándékát: 250 ezer forinttal segítették a háború elől menekülőket, 200 ezer forinttal pedig a törökországi és szíriai földrengés károsultjait, 2 millió forintból Szombathelyen a Hunyadi úton okoszebrát adhattak át, a Markusovszky-kórház ápolási osztályának pedig ágybetéteket adományoztak, tavaly gyereknapon 750 jégkrémet osztottak szét három általános iskolában.

A pénteki eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke és dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is.

- Nem csak a társadalomépítésében vállalt feladatokról szól a Rotary, az egy baráti társaság is – erre már Réti László, a Rotary Klub országos kormányzója mutatott rá. - Egy fogaskerék a jele a Rotary klubnak, egy fogaskerék, ami akár gyorsítani, akár lassítani is tudja a társadalmi folyamatokat. Mindenképpen egy kapocs a döntéshozók és a döntést elszenvedők, vagy annak örülők között – hangsúlyozta a kormányzó.  

László Balázs és Antal László vehette át a Rotary alapítójáról elnevezett Paul Harris-díjat. Előbbi 2021-2022-ben a szombathelyi klub elnökeként is tevékenykedett, utóbbi több, mint 20 éve aktív tagja a szervezetnek. Dr. Kiss Anna, prof. dr. Horváth Boldizsár, Varga Dániel Bálint, Pammer István örökös elnök és Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója közösen adták át a Kiss Sándor-díjat Horváth Dánielnek, „Dudunak”. Prof. dr. Horváth Boldizsár emlékeztetett: Kiss Sándor 1991-ben Rotary Asztaltársaságot alakított, abból nőtte ki magát a Rotary Klub Szombathely.  

Az ünnepi pillanatok után színpadra állt Horváth Dániel zenekara, a Kellene Kis Kert, majd Roby Lakatos világhírű hegedűművész  és a Savaria Szimfonikus Zenekar adott koncertet. Az est csúcspontját az jelentette, amikor Roby Lakatos és Horváth Dániel a szimfonikusokkal együtt játszották el Monti Csárdását.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában