Az ország első női államfője

2023.04.18. 18:50

A szlovén köztársasági elnök látogatott a Rábavidékre - fotók

Natasa Pirc Musar, Szlovénia köztársasági elnöke első alkalommal tett hivatalos látogatást a Rábavidéken, ahol a szlovén közösség vezetőivel, a kéttannyelvű oktatási intézmények igazgatóival, munkatársaival és a média képviselőivel találkozott.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Natasa Pirc Musart tavaly választották Szlovénia köztársasági elnökévé, ezzel ő lett az ország első női államfője. Az elnök asszony Novák Katalin meghívására érkezett Magyarországra, de mielőtt Budapestre utazott volna, meglátogatta a Rábavidéken élő szlovén közösséget. Felsőszölnökön és Szentgotthárdon tárgyalt a szlovén nemzetiség tagjaival.

A köztársasági elnök sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy meleg fogadtatásban részesült, különösen nagy élmény volt számára a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaság meglátogatása, ahol helyi gazdákkal találkozott, helyi termékekkel ismerkedett meg, de képet kapott a különböző projektekről is.

- Nem aggódom az itt élő szlovén közösség jövőjéért, mert azt látom, hogy itt olyan emberek élnek, akik fontosnak tartják a nyelvet, az identitást. Többször jártam már korábban is Magyarországon, de a Rábavidéken most először. Be kell valljam, örömmel töltött el, amit láttam. Amikor átléptem a határt, csodálatos világ tárult elém. Remek a kulturális és sportélet, a kéttannyelvű intézmények működéséről is elismerően tudok nyilatkozni. Csak pozitívumokról hallottam, azt kívánom, hogy ez maradjon is így – mondta Natasa Pirc Musar, aki azt is hangsúlyozta: Magyarország és Szlovénia kapcsolata nagyon jó. Véleménye szerint olyan projekteket kell kidolgozni, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a két országot. - Ezt képviselem akkor is, amikor Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel találkozom – mondta.

A szlovén delegáció tagjai között ott volt dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete és a szentgotthárdi főkonzul, Metka Lajnšček is. A szlovén államfő Szentgotthárdról Budapestre utazott.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában