Mit lehet tenni?

2023.04.11. 19:00

Egymillió tonna élelmiszert dobnak ki évente Ausztriában

Ausztriában évente egymillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe, ami hatalmas terhet jelent az éghajlat és a környezet számára. Az osztrák közszolgálati média szerint a Greenpeace új jelentése rámutat, hogy például a lejárt minőségmegőrzési idő nem feltétlenül ok arra, hogy kidobjuk az élelmiszereket. Színes tojásokat és húsvéti sonkát teszteltek.

Vas Népe

Forrás: Shutterstock

A cikk szerint az úgynevezett elkerülhető élelmiszerpazarlás tetten érhető a teljes termelési láncban (mezőgazdaság, feldolgozás, szállítás, tárolás, kereskedelem, háztartások). Ausztriában éves szinten nagyjából egymillió tonna élelmiszer megy pocsékba Gudrun Obersteiner, a Természeti Erőforrások és Alkalmazott Élettudományok Egyetemének Hulladékgazdálkodási és Újrahasznosítási Intézetének munkatársa szerint, aki azt is kiemeli, a legtöbb élelmiszerhulladék (40-60%) a háztartásokban keletkezik – vélhetően - az élelmiszerek helytelen tárolása és a rosszul megtervezett vásárlások miatt. - Ezen kívül sok fogyasztó a minőségmegőrzési időt szavatossági időnek tekinti, pedig sok termék még napokkal és hetekkel a lejárati idő után is biztonságos és fogyasztható, de észrevétlenül a szemétben végzi - mondja Obersteiner.

A Greenpeace nemrégiben készült tanulmánya azt is kimutatta, hogy sok élelmiszer szavatossági ideje sokkal hosszabb, mint ami a csomagoláson szerepel. Hat terméket – friss tojás, főtt színes tojás, kalács, kenyér, húsvéti sonka és krémsajt – független laboratóriumban vizsgáltak meg a lejárati idő után két héttel a biztonság és az érzékszervi tulajdonságok szempontjából. Mindegyik termék még mindig biztonságosan fogyasztható és ízletes volt. A minőségmegőrzési idő hosszáról a gyártók döntenek, néha a kiskereskedők bevonásával. Sebastian Theissing-Matei, a Greenpeace Ausztria munkatársa szerint gyakran rövidebbre szabják meg őket, például azért, hogy megvédjék magukat a felelősségi problémáktól. - Értelemszerűen reálisabb minőségmegőrzési dátumokat kellene meghatározni a szabályozás szempontjából, például az Osztrák Élelmiszerkódex keretében – fogalmaz.

Ausztriában a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség azon dolgozik, hogy évente nyilvántartásba vegye az elkerülhető élelmiszerhulladékot, ugyanis az élelmiszerpazarlás komoly etikai problémát jelent, tekintettel arra, hogy a világon mintegy 800 millió ember éhezik. Emellett ott van még az erőforrások pazarlása és a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátása által okozott hatalmas mértékű éghajlatszennyezés is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában