Képesség alapú

2023.04.17. 18:14

Elavulnak a munkakörök? - Szűk keretek közé szorítják a fejlődést, nem segítik az innovációt

A jövőálló szervezeteknek elkerülhetetlen, hogy a munkakör alapú munkaszervezésről átálljanak a képesség alapúra, derül ki az egyik üzleti tanácsadó cég (Deloitte) Globális Humán Erőforrás Trendek 2023 kutatásából.

Vas Népe

A kompetencia fontosabb, mint a munkakör – ezen az alapon kell szervezni a munkát

Forrás: Stock

A kutatás 105 ország és 10 ezer résztvevő bevonásával készült. Az első számú üzleti vezetők és meghatározó HR-szakemberek megkérdezésén túl az idén először a munkavállalók véleményét is feltérképezték. Arra keresték a választ, hogyan gondolkodnak a vezetők a jelen és jövő kihívásairól, és milyen alapvető változtatásokra van szükség a szervezetek sikerességéhez a folyamatosan változó környezetben. A munkát többnyire ma is a munkakörök és az ehhez kapcsolódó konkrét feladatok határozzák meg, de ezt a megközelítést sokan már elavultnak tartják, hiszen nemcsak a szervezetek agilitását és innovativitását korlátozza, hanem a munkavállalók karriertervezését és fejlődési lehetőségeit is szűk keretek közé szorítja. 

A megkérdezett felsővezetők 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkavállalók a jelenlegi munkaköri leírásukon túlmutató, más csapat- és projektmunkákat is végeznek. A problémára a kompetencialapú munkaszervezésre való áttérés jelenthet megoldást, melynek segítségével a szervezetek képesek lehetnek arra, hogy hatékonyabban szabadítsák fel a munkaerőben rejlő teljes potenciált, olyan munkahelyeket teremtve, ahol a munkavállalók nagyobb szabadsággal, autonómiával és jobb fejlődési és karrierlehetőségekkel rendelkezhetnek – mondta Csépai Martin, a vállalat HR tanácsadási üzletágának igazgatója. A szervezeteknek és a munkavállalóknak közösen kell kialakítaniuk az új szabályokat és határokat, amelyek meghatározzák együttműködésük alapjait, ez is kiderült a kutatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában