Azonos értékek mentén

2023.04.15. 16:14

Jótékony céllal: ketrecharc, Gripen-szimulátor, haditechnikai bemutató a Sárvár Arénában - fotók, videó

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsoksága, valamint a Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület. Az ünnepélyes aláírást a ketrecharc gálán tartották a Sárvár Arénában szombaton.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A rendezvény fővédnökségét dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter vállalta. 

A harcművészet a tisztelet kultúrájára tanít. Minden harcművész megtanulja tisztelni az ellenfelét - fogalmazott köszöntőjében dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, majd arról a szimbolikus küzdőtérről és az abban való helytállásunkról beszélt, amit úgy hívnak: élet. A több évtizedes sportolói, harcművészeti múlttal rendelkező politikus önvédelmi fogásokra, technikára tanította a közönséget a hivatalos ceremónia után. 

Üdvözölte a Sárvár Aréna szépszámú közönségét Kondora István polgármester is, aki szintén a rendezvény egyik védnöke volt, azt emelte ki: ha együttműködünk – még akár a harctéren is – jobb lesz a világ. - A létesítmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egy újabb olyan eseménynek ad otthont, amely egyszerre gazdagítja a várost és szórakoztatja a benne élőket - ezt már Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke mondta.  

A délutáni nemzetközi mérkőzéseket megelőzően az országban egyedülálló, egész napos küzdősport gálán reggel megkezdődtek a programok: katonai közelharc bemutatók, Gripen-szimulátor, haditechnikai bemutató és az MMA amatőr magyar bajnokság várta az érdeklődőket. A gyerekek örömmel bújtak a katonai felszerelésbe, a sárvári Kiss Péter pedig úgy nyilatkozott, miután kiszállt a “repülőből”: - szédületes.  

A Magyar Honvédség toborzó pontot is felállított, igyekeznek megszólítani a fiatalokat. Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka elmondta: Aki érdeklődik a magyar honvédség iránt, annak személyre szabott tájékoztatást tartanak. Többféle jogviszony - tartalékos, szerződéses, hivatásos szolgálat - létezik a magyar honvédségen belül, népszerűek a katonai intézmények, és gyorsan fogynak a szabad helyek a már néhány napja meghirdetett honvédelmi táborokba is. Mintegy ötezer, 12-18 éves fiatalt tudnak fogadni. Alapvető céljuk, hogy minél többekben tudatosuljon: a magyar katona high-tech katona, bátor katona, és egy közösséget képvisel. A sárvári rendezvényre 21. századi haditechnikai eszközöket hoztak. Durgó Tamás hozzátette: ez egy újabb lépése volt annak a kilenc éve tartó együttműködésnek, amely a honvédség és a szervező egyesület között van: a Szülőföld Kulturális és Örökségvédelmi Egyesület hasonló értékrendet képvisel és közvetít mint ők. 

A gála egyúttal jótékony célt is szolgált: a Kolping Támogató Szolgálat - Sárvár és Kistérsége fogyatékkal élő gondozottjai és munkatársai programokra fordíthatják a támogatást. A rendezvény főszervezői Őze-Guth Szilvia és Farkas Csaba, a Szülőföld egyesület elnöke, az esemény szakmai vezetője Őze Balázs, a rendezvény médiatámogatója pedig a Vas Népe volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában