Hagyomány

2023.04.02. 20:02

Kék séta Szombathelyen az autizmus világnapján, az elfogadás örömével

Az autizmus világnapja, április 2-a alkalmából tartottak lampionos sétát a szombathelyi belvárosban, a programot a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány szervezte. A kék sétának itt nagy hagyománya van.

TJ

Fotó: © Unger Tamás

A szombathelyi Borostyánkő áruház előtt gyülekeztek vasárnap este a program részvevői, ott osztották ki a lampionokat is. A kék séta a Király utcán, a Mártírok terén és a Kőszegi utcán át vezetett a Fő térre, ahol elsőként dr. Nemény András, Szombathely polgármestere mondott beszédet. A PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány nevében Pohánka Edit szólt az egybegyűltekhez.  

 

Az alapítvány elnöke édesanyaként osztotta meg gondolatait a kék séta résztvevőivel, hangsúlyozva, hogy számára április másodika, az autizmus világnapja az elfogadást jelenti, és lelki békéjének megtalálását jelképezi. – A kollégáimmal 2014-ben vettem részt először a világnapi eseményen Szombathelyen, egyik kezemmel a kisfiam kezét fogtam, a másikkal a kék lufit. Rám mosolyogtak ismerősök és ismeretlenek, én pedig visszamosolyogtam. Akkor fogalmaztam meg magamban először azt, amire nehéz napokon visszagondolok, amiből erőt merítek: én egy autizmussal élő kisfiú anyukája vagyok. Új érzés ébredt bennem, az elfogadás öröme. Immár teljes bizonyossággá vált bennem, hogy szilárd alap ez, amire építhetek. És hogy mi épülhet erre az alapra? Azt a társaimon is látom: lelki béke, biztos támasz, célok, magabiztosság, önismeret és ami nagyon fontos: egy szeretetben felnövekvő gyermek. Ami a gyengénlátóknak a fehér bot, a mozgássérülteknek a kerekesszék, a nem hallóknak a hallókészülék, az az autizmussal élőknek a másik ember segítő elfogadása. Számomra ez április másodika üzenete – mondta Pohánka Edit.  


A beszédek után műsor következett, közreműködött Krizsán Zsuzsanna, Czirók Tamás, valamint az Aranyhíd EGYMI alkalmi kórusa.
Zárásként a résztvevők a hagyományokhoz híven együtt nézték meg, amint kékbe borul a szombathelyi városháza az autizmussal élők tiszteletére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában