Stációk

2023.04.07. 20:02

Keresztútjárást tartottak Sitkén, a Dobópápa képeiből nyílt tárlat a kápolnában - fotók

Idősek, fiatalok, egyedülállók és családosok – csaknem félszáz sitkei járta végig a Jézus szenvedéstörténetét megörökítő stációkat a Kálvária kápolnánál nagypéntek délutánján. Az imádságot Balassi István esperes-plébános vezette.

Polgár Patrícia

Balassi István esperes-plébános vezette az imádságot

Fotó: Benkő Sándor

A keresztútjárást követően a híveket kiállításmegnyitóra invitálták a kápolnába, ahol Németh Pál festőművész alkotásaiból rendeztek be tárlatot. A kiállításmegnyitóra meghívást kapott a szombathelyi Dobópápaként is ismert festőművész családja és barátja, a Sitkéről elszármazott Linka Sándor. „Tudtuk, hogy szereted a szépet / Pihenésképp festettél pár képet. (…) / Hiába vár a hű ecset /Ki fest nekünk tavaszt, nyarat, telet?”– hangzott el a barát, Németh Pál halálakor írt versében. 

És valóban: a Sitkén kiállított képek is bizonyítják, a festő leginkább kedvelt műfaja a tájkép és a csendélet volt – a kápolnában kiállított 32 akvarell közül egy nonfiguratív kivételével mind a festészet e két válfaját képviseli. A tárlatot Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki beszédében felidézte az általa reneszánsz embernek nevezett művész, atléta élettörténetét. Elmondta, hogy Németh Pál 1956-ban Manchesterbe diszszidált, ahol kosárlabdázóként töltött két évet, ám a szíve visszahúzta Magyarországra, ahova amnesztiával tért viszsza. 

A mai és a korábbi vasi elnök: Majthényi László és Kovács Ferenc
Fotós: Benkő Sándor

– Hatalmas árat fizetett ezért a hűségért, hiszen valószínű, hogy ez a két év „kirándulás” eredményezte azt, hogy nem vették fel a képzőművészeti főiskolára – idézte fel. Sportolói és alkotói tevékenysége mellett kétkezi munkát végzett, 1965-ben áttért a kalapácsvetésre, a sportágban visszavonulását követően mesteredzőként tevékenykedett. Többek között az olimpiai bajnok Pars Krisztián is az ő nevelése. 

– Ha megnézzük Pali bácsi akvarelljeit, azt látjuk, hogy olyan derű, erő sugárzik a képek forma- és színvilágából, ami nagyon erős, egészséges személyiséget takar. A képeken nem látszik, hogy készítőjük nem jutott be a képzőművészeti főiskolára, hiszen a tehetséget nem lehet falak közé szorítani – fogalmazta meg Majthényi László. A Németh Pál festményeiből nyílt kiállítás egészen pünkösdig megtekinthető hétvégenként – a húsvéti hétvégét is beleértve – a Kálvária kápolnában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában