Őrangyal

2023.04.04. 11:30

Ki is volt valójában Coreth Mária?

Március 19-én Güssingben (Németújvár) jelentette be a Szombathelyi és az Eisenstadti (Kismarton) Egyházmegye Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítását. Ägidius Zsifkovits, kismartoni megyés püspök – aki szoros kapcsolatot ápol Székely János megyés püspökkel – szerint Batthyány László felesége igazi őrangyal volt.

Vas Népe

Forrás: VN

Éppen húsz esztendeje avatták boldoggá BatthyányStrattmann Lászlót, Ägidius Zsifkovits megyés püspöknek sok személyes emléke van az eljárásról, többek között tanúja lehetett annak is, amikor Németújváron a boldoggá avatottnak a koporsóját a sírboltban első alkalommal felnyitották, és földi maradványait a bazilikában elhelyezték. A szombathelyi egyházmegye sajtóorgánumának, a Martinusnak adott interjúban arról is beszélt: egyházmegyénkben Coreth Mária kevésbé ismert. Batthyány László boldoggá avatásakor a püspök számára azonban világossá vált: férje élet- és hitútjának alakulásában meghatározó szerepe volt a feleségnek. 

Forrás: VN

Coreth Mária férje számára „őrangyal” volt, aki elvezette őt a hitre. Tulajdonképpen húsz évvel ezelőtt Coreth Máriát is boldoggá kellett volna avatni, mert ő mélyebben gyökerezett a hitben, mint a férje. Kár, hogy akkor nem mint házaspárt avatták boldoggá Batthyány Lászlót és Coreth Máriát. – Nagyon hálás vagyok dr. Székely János szombathelyi püspöknek, hogy velem együtt támogatta Coreth Mária boldoggá avatási perének megnyitását – hangsúlyozta Ägidius Zsifkovits. A kismartoni megyés püspök szerint mindig szükségünk van példaképekre a jóban, a házasságban, a családban, a politikában, az egyházban és a társadalomban. 

Forrás: VN

Coreth Mária pedig példakép: megmutatta, hogy lehetséges és érdemes házasságban és családban élni. – László és Mária megmutatják nekünk, hogy lehetséges keresztényként élni a mindennapokban, a hivatásban. Lehet az életet a felebaráti szeretet és szolidaritás szellemében alakítani, a gyermekeket krisztusi hitben nevelni és a családban vallásos életet élni – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában