Záróesemény

2023.04.14. 19:46

Kíméletes gazdálkodás - A hagyományos tájhasználat érdekében az Őrségben

Őrségi termékbörzével és közösségi reggelivel kezdődött, a környékbeli réteken terepbejárással folytatódott pénteken az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI), helyi gazdálkodók és a Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) közös projektjének záróeseménye.

Tóth Kata

Brassai Dóra a közösségi reggelin a Malom Látogatóközpontban

Fotó: Szendi Péter

Az Őrség és a Vendvidék értékes rétjein gazdag növény- és állatvilág éljen a helyi gazdálkodók tájtisztelő gazdálkodási gyakorlatainak köszönhetően, a térség pedig változzon azzá az álomtájjá a következő évtizedekben, amilyennek a helyben élők látni szeretnék – e célból jött létre az együttműködés a partnerek között, akik az őrségi, vendvidéki hagyományos tájhasználat fenntartásáért dolgoztak az elmúlt négy évben. Az Őrségben jellemző a kisparcellás gazdálkodási forma. A parcellákat jellemzően a tulajdonosai gondozzák, akik figyelnek arra, hogy a gyepek jó állapotban maradjanak, és mindig legyenek kaszálatlan parcellák is, amelyek menedékei a lekaszált részekről kiszoruló állatoknak.

 E gyakorlatot az EU is támogatja, az itteni gazdák mégis alig élnek ezzel a lehetőséggel. A kutatócsoport a nemzeti parkkal együttműködve kereste ennek okát és megoldását. Azt vizsgálták, hogy milyen új feltételek szükségesek ahhoz, hogy a gazdák kövessék az agrár-környezetgazdálkodás elveit, megkössék a szerződéseket, és ezért megfelelő kompenzációban részesüljenek. Négy éve innovációs műhely létesült, hogy kiderítsék, hogyan lehetne előrelépni a természetbarát gazdálkodás felé táji szinten. 

Kutatásaikból az látszik, hogy az eredményalapú szerződésekre lennének leginkább nyitottak a gazdák. Ezekben nem azt határozzák meg számukra, hogy milyen módszerrel műveljék a gyepterületeiket, hanem, hogy mely állat- és növényfajok állományát kell megőrizni vagy növelni. A helyi termékek eladását segítő védjegyrendszer kialakításában is segédkezett az igazgatóság és az ESSRG. 

A közös munka jó alap ahhoz, hogy kísérleti jelleggel elindulhasson egy újfajta, eredményalapú agrárkörnyezet-gazdálkodási szerződés, amitől azt várják, hogy rugalmasabb kereteket ad, ezért többen kötik meg. Így egyre több területen hoz eredményt a természeti sokféleséget óvó mezőgazdálkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában