Emléknap

2023.04.22. 15:21

Magyarországon az identitás „újravarrása” zajlik - Püspökmolnáriban konferenciával emlékeztek Gróf Festetics Györgyre - fotók

Koszorúzással összekötött emlékkonferenciát tartottak szombaton Püspökmolnáriban gróf Festetics György halálának 140. évfordulója alkalmából. Az egész napos eseményen megjelent és köszöntőt mondott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő, valamint Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Óvári Gábor

Forrás: Szendi Péter

A Püspökmolnári születésű gróf Festetics György síremlékének tavalyi felújítása adta az ötletet, hogy az idei évben, a kiegyezés után 1867-ben felálló Andrássy-kormány egykori minisztere halálának 140. évfordulójára koszorúzást és konferenciát szervezzenek. A molnári régi temetőben lezajlott koszorúzás után a faluházban folytatódott az emléknap.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő elmondta: egy település sikerét nem csupán a támogatások mértéke és a megújult utcák jelzik, hanem az önazonosság és identitás jelenléte is, amely minden közösség összetartó ereje is egyben. A politikus a tudományos akadémia egyik kutatását emelte ki, amely szerint Magyarországon jelenleg az identitásunk „újravarrása” zajlik. Az emberek próbálják megtalálni értékeiket, azokat a kapaszkodókat, amelyek a büszkeségük alapja lehet. Ez a konferencia éppen erről szól – szögezte le V. Németh Zsolt.

 

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke köszönetet mondott Kuglics Gábor helytörténeti kutatónak, akinek szervező munkája lehetővé tette a konferencia lebonyolítását. Az elnök személyes történetet is felelevenített, amint mondta, a családja felmenői nyugszanak a gróf sírjához közel, gyakran látogatja a régi sírkertet.

A konferencia az Andrássy-kormány megalakulásától egészen Püspökmolnáriig követte Festetics gróf életét. Az előadók között felszólalt Cieger András történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, aki a kiegyezésről és Festetics kormányban betöltött szerepéről beszélt. A történész kifejtette, hogy a részben a szabadságharc miatt eladósodott osztrák császárság a magyarokkal akarta kifizettetni az adóssága egy részét, ugyanakkor alkotmányos szabadságot kaphattuk cserébe. Ez megosztotta a magyar politikát, az új kormánynak nehéz körülmények között kellett irányítani az országot. Festetics György a nyolc miniszter egyike lett, a király körüli miniszterként töltötte be funkcióját. Pozícióját annak is köszönhette, hogy nem volt megosztó személyiség, Ferenc József császár is könnyen elfogadta a személyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában