Az emlékév kapcsán

2023.04.26. 18:00

Petőfi gyöngybetűkkel - szépíró verseny a kőszegi Dr. Nagy László EGYMI-ben

Speciális nevelési igényű (SNI), valamint beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel (BTMN) élő általános iskolás gyermekeket vártak arra a vasi szépíró versenyre, amelyet a kőszegi Dr. Nagy László EGYMI-ben rendeztek meg szerdán. A versenyen 14 iskola 86 diákja mérettette meg magát. A téma idén – az emlékév kapcsán - Petőfi Sándor volt.

Polgár Patrícia

Forrás: Ohr Tibor

A versenyt idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Kőszegen, ezúttal általános iskolásokat vártak 1-8. osztályos korig. Mielőtt a diákok megkapták volna feladatlapjaikat, Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója mondott nyitóbeszédet, hangsúlyozva: ma, amikor  van olyan ország, ahol az iskolákban már nem tanítják a kézírást, különösen örvendetes, hogy vármegyénkben ilyen sok gyermek vállalkozott arra, hogy megmérettesse írásának külalakját.

A beszédet követően minden diák egy – korcsoportonként más-más, de mégis Petőfi Sándorhoz köthető szöveget – kapott, azt kellett a nyomtatott szöveg alapján lemásolniuk kézírással. Mint azt Rieglerné Kolnhofer Ildikótól, a verseny egyik szervezőjétől megtudtuk, az SNI-s és BTMN-es gyerekek számára különösen nagy nehézséget okoz a szép íráskép elsajátítása, ugyanis ők nem találják meg könnyedén a vonalközt, sokkal lassabb tempóban haladnak és ahhoz, hogy helyesen le tudják azt írni, fel kell neki olvasni számukra a szöveget és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy hol szükséges új bekezdést kezdeniük. A gyerekek ennek megfelelően segítséget is kaptak: a verseny elején a Jurisics-gimnázium tanulói olvasták fel  tagoltan a szövegeket, aztán már maguktól kellett megbirkózniuk a szépírási feladattal.

A diákok zöme többségi, főként kőszegi és szombathelyi általános iskolákból érkezett, de voltak versenyzők Csehimindszentről, Gyöngyösfaluból, Táplánszentkeresztről, Csepregről, Bőből és Sárvárról is.

Míg a zsűri értékelt, a gyerekek foglalkozásokon vehettek részt: robotokkal ismerkedhettek, kézműveskedhettek és társasjátékozhattak is, az iskola gyönyörű parkjában pedig óriás buborékokkal kápráztatták el őket a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában