Közműegyezetetés

2023.04.03. 17:30

Útfelújítást terveznek Szombathely szívében - Elvérzik-e a város? - fotók, videó

Információink szerint hétfőn tartottak közműegyezetetést a szombathelyi városházán a Szent Márton utca hatsávos csomópontjának tervezett felújítása miatt. A várható közműberuházások sorát a távhőszolgáltató kft. nyithatja, ahol az ajánlatkérés már megtörtént.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Értesüléseink szerint pár héten belül elkezdődhet a Szent Márton utca hatsávos szakaszán a teljes körű rekonstrukció. Az önkormányzat idei költségvetésében 150 millió forintot különített el a Vörösmarty utca és a Hunyadi János út közötti csomópont felújítására. A tervek szerint mielőtt abba belevágnának, több közműcég is elvégezheti a szükséges helyreállítási, javítási vagy éppen fejlesztési beruházásait a felszín alatt. Ennek része lesz az is, hogy keresztbe vágják majd át az útburkolatot: várhatóan először a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. kezdheti a munkálatot. 

- Nem egy sima csőcserét hajtunk végre, hanem a stratégiai tervben szereplő fejlesztési elképzelések megvalósításához kapcsolódóan egy megnövelt átmérőjű csövet helyezünk le - fejtette ki Molnár Miklós, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a gazdasági bizottság legutóbbi ülésén. Hozzátette: a Vasivíz Zrt., a villamosenergia és a gázszolgáltató cég tekintetében is várhatóak a területen beruházások. Kitért arra: annyiban speciális a távhőszolgáltató helyzete, hogy vezetéke egyrészt a legmélyebben, másrészt pedig keresztben fekszik az útszakaszon, ez is indokolja, hogy a beruházást most végezzék el.  A fejlesztésre a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 50 millió forintot különített el idei üzleti tervében, az ajánlatkérés megtörtént. 

- Tudom, hogy az emberek türelme véges, de ide extra türelem kell majd mindenkitől - ezt már Tóth Kálmán frakcióvezető mondta a beruházásról szólva az Éljen Szombathely Egyesület múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a fejlesztés idején előzetes információi szerint hat sávból mindössze "kettő marad". Ennyit használhatnak majd az autósok és a buszok.

Ismert, miután a menetrendben az egyik átszállási csomópont a vasútállomás, így a járatok zöme áthalad a hatsávos szakaszon. A Szent Márton utcai aluljárónál az 5H, 6, 7, 10H, 12, 20C, 21, 27, 27A, 30Y számú buszjáratnak van megállóhelye, míg a Thököly utcai aluljárót a 9-es és 20A buszjárat érinti még. A helyzetet tovább nehezítheti, hogy a területen áthalad a 2A, 2C, 3H, 6H, 21A, 29A, 29C számú buszjárat is. 

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Mit jelent ez majd a szombathelyiek számára a mindennapokban? Talán nem túlzás azt mondani:  a belváros szívében, a Vörösmarty utca és a Hunyadi út csomópontjánál már egy-két sáv lezárása is várhatóan még nagyobb forgalmi torlódásokhoz, a helyi tömegközlekedésben pedig jelentősebb késésekhez vezet. Mindenesetre azt az ígéretet kaptuk: a fejlesztéssel járó útkorlátozásokról időben és folyamatosan tájékoztatják majd a lakosságot.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában