Minták és marketing

2023.04.04. 15:11

Zöld életstílus az ivánci Gondviselés Házából - Termékeikkel a körmendi piacon találkoztunk

A zöld életstílust képviselik, a környezettudatosságra törekednek Iváncon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kötelékében működő Gondviselés Háza Fogyatékosok és Időskorúak Otthonában. A lakók - amellett, hogy szebbnél szebb kézműves termékeket készítenek - vásárokra, piacokra is járnak, legutóbb Körmenden találkoztunk velük.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

 

A társadalmi, gazdasági, környezeti változásokra és kihívásokra válaszul konkrét környezetbarát tevékenységekre szánták el magukat a lakók és a gondozók a Gondviselés Házában Iváncon. Tudatosodott bennük, hogy ők is kötelesek és képesek tenni a világért, ennek érdekében olyan környezetorientált marketinget dolgoztak ki, amelyben a környezettudatos magatartásmintákat és a zöld életstílust ösztönzik. 

- Jóllehet, intézményünk ellátottjai és munkatársai a környezetük iránt alapvetően elkötelezett attitűdöt mutatnak, hiszen szelektíven gyűjtik a hulladékot, takarékoskodnak a vízzel és az energiával, szemétszedési akciókban vesznek részt; beláttuk, hogy még számos területen tudunk fejlődni, környezettudatosabbak lenni. Jó példával igyekszünk elöl járni, a szocioterápiás foglalkozásokon formáljuk gondolkodásmódjukat, felvilágosítjuk őket a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal, a környezeti problémákkal kapcsolatos lehetőségekről és feladatokról. Valljuk, hogy kis lépésekkel, nagy változásokat érhetünk el, közösen, egymást segítve- mondta Varga Annamária, az intézmény vezetője, aki azt is hozzátette: a környezettudatos szemléletmódot nemcsak ellátottaik felé igyekeznek közvetíteni, hanem kézműves munkáikkal szűkebb és tágabb környezetük felé is.

- Nem divatmarketingben gondolkodunk, hanem hosszú távú törekvéseink vannak. Tudatos fogyasztói magatartás kialakításán dolgozunk. Küldetésünknek tartjuk annak tudatosítását, hogy a kialakult szokásainkon változtatnunk kell, például a nylon zacskó helyett a textil zsákocskák, a vattakorong helyett az arctisztító lapocskák használatát népszerűsítjük. Van újraszalvétánk a papírszalvéta helyett, újratáskánk a nylontáska helyett, de papírzsebkendő tartót, terítőket, tokokat, párnákat, szőnyegeket, játékokat, hűtőmágneseket és kutyafekhelyeket is készítünk, hogy csak néhány terméket említsek a sok közül.

Fotós: Szendi Péter

Az otthon lakói gondozóikkal együtt árulják a termékeket Iváncon, de gyakran járnak vásárokra, piacokra is. A körmendi vásárcsarnokban egy ideje már rendszeresen árusítanak, minden hónap második hétfőjén. A húsvétra való tekintettel ezúttal az első hétfőn települtek ki a csákányi intézménnyel együtt. Csodás dolgokat kínáltak, sok mindent az ünnep jegyében. A színes és gazdagon megrakott árusítóstandnál többen elidőztek és vásároltak, mert ismerik a minőséget és a célt, amit az ivánci otthonban maguk elé tűztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában