Karrier

2023.05.15. 18:03

1600 és 1800 közt az órabér - A középvezetők körében felgyorsult az átlagbérek emelkedése

Idén az első negyedévben 1779 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ez a szint 18,7 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1499 forintos értéket – közölte egy munkaerő-kölcsönző (Trenkwalder) és egy tanácsadó és könyvvizsgáló cég (Moore Hungary).

Vas Népe

1600 forint alatti átlagos fizikai órabér csak Észak-Magyarországon fordult elő

Forrás: Shutterstock

A mintegy hétezer munkavállaló béradatait feldolgozó elemzés alapján 1600 forint alatti átlagos fizikai órabér csak Észak-Magyarországon fordult elő, a többi régióban 1600 és 1800 forint közötti sávban alakul ez az érték. Egyedül Közép-Magyarország és Budapest ugrott ki ebből a mezőnyből: az órabérek átlagos nagysága ott elérte a 2350 forintot, ez mintegy 30 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A tanácsadó és könyvvizsgáló cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. Kimutatták, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében az éves béremelkedés mértéke 2023 első negyedévében átlagosan 10,5 százalékos volt. A szellemi munkát végző középvezetők körében is felgyorsult az átlagbérek emelkedése. Azt tapasztalják, hogy a munkáltatók a korlátozott lehetőségeik miatt nem tudják teljes egészében ellensúlyozni az infláció negatív hatásait. Ugyanakkor ahol a munkaerő megtartása kritikus szempont, a bérek emelkedése gyorsabb ütemre válthat – emelte ki a cég ügyvezető partnere, Hajnal Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában