Bemutató

2023.05.17. 15:57

A hidrogén a jövő energiaforrása, üzemanyaga – tüzelőanyag-cellás targoncát mutattak be Vépen

A tüzelőanyag-cellás targonca előnyeit és működését is bemutatták szerdán a Galambos Logistic Kft. vépi telephelyén. Szó esett Szombathely hidrogénstratégiájáról és annak kulcselemeiről is.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

A klímaváltozásnak már csak a hatásait tudjuk csökkenteni, mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy élhető bolygót hagyjunk a jövő generációira, mondta a sajtótájékoztatón Németh Ákos tanácsnok. Ehhez Szombathely elkészítette fenntartható mobilitási tervét és a fenntartható energia és klíma akciótervet, ami hosszú távú elképzelés arról, hogyan tudják a CO2-kibocsátást csökkenteni és az előre látható változásokhoz alkalmazkodni. Az előzményekről is beszélt: EU-s forrásból kaptak támogatást egy 100 milliós beruházási koncepció elkészítésére, ennek egyik részeként megszületett a hidrogénstratégia, ami illeszkedik a nemzeti és EU-s stratégiához. A projekteken a PBN-nel (Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület) dolgozik együtt az önkormányzat.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

A hidrogén a jövő energiaforrása, üzemanyaga – erről Bokányi Adrienn tanácsnok beszélt. Mint mondta, a hidrogénstratégia mentén komplex zöldhidrogén-projektet, egy hidrogénen alapuló ökoszisztéma-fejlesztést valósítanak meg: a hidrogén előállításától kezdve annak tárolásán, elosztásán és a töltő-infrastruktúra elosztásán keresztül a hidrogén széles körű felhasználásáig terjed (például a városüzemeltetésben, a közösségi közlekedésben, a távhőrendszerben, a hulladékszállításban és a céges logisztikában). Most az előkészítő fázisban vannak – év végén nyújtják be a pályázati anyagot.

A Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. is kiemelten fontosnak tartja a környezettudatosságot és fenntarthatóságot. Az általuk forgalmazott tüzelőanyag-cellás targoncák ötvözik az elektromos targoncák fenntarthatóságát a belső égésű motorok praktikusságával – működésüket a gyakorlatban mutatták be a megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában