Ballagás

2023.05.05. 15:06

A Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban egy osztály 32 diákja intett búcsút - fotók

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

A ballagási ünnepségen Laczó Tamás, a gimnázium igazgatója szólt az egybegyűltekhez: - Közhelyesen azt állítjuk, hogy a világunk rengeteget változott, elembertelenedik, eltávolodunk egymástól. A most ballagó fiatalokban mégis az ilyenkor természetes, örök ballagási érzelmeket vélem felfedezni. Kreatív, rámenős, aktív, egyben figyelmes, empatikus, egymást segítő, őszinte közösség köszön el az alma matertől. 

Most olyan jelzőkkel illettem őket, amelyek talán mintegy szinonimái az elmúlt hétvégén Magyarországon járt Ferenc pápa gondolatainak, aki a fiatalokhoz intézett beszédében a sikeres élet lehetőségeiről egyebek mellett így fogalmazott: Hogyan lehet nyerni, hogyan legyünk győztesek az életben? Két alapvető lépés van, csakúgy, mint a sportban: először is, törj magasra, tűzz ki magasabb célokat, másodszor pedig eddz.

Természetesen az egyén választása, hogy mindezt az idézett spirituális háttérrel, vagy másikkal, netán anélkül éli meg, de a hagyományos közösségélmény meggyőződésem szerint egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ennek kialakításában volt nagyon fontos szerepe mindenekelőtt Dolgos Katalin tanárnőnek, a végzősök osztályfőnökének, valamint kollégáimnak és a támogató szülői háttérnek – mondta az igazgató, majd zárásként Németh László gondolatait idézte: Ha távozóban egy másik bolygón megkérdeznék, mi volt a földi élet legnagyobb öröme: a tanulást mondanám. Nem azt, amelynek a végén egy vizsga állt, hanem amit az ember kíváncsiságból, kirándulásként tett egy nyelvbe, az azon át megközelíthető világba, egy új tudományágba, munkakörbe.

Az ünnepség záró részében elismeréseket adtak át, a Kölcsey-emlékplakettet és a Tolnay ösztöndíjat Balogh Blanka és Szabó Jana vehették át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában