In memoriam

2023.05.14. 09:11

Bősze Éva vasi költőre, íróra, tanárra és könyvtárosra emlékezünk

Születésétől kezdve itt élt köztünk Vas megyében. Foglalkozása szerint költő, író, tanár és könyvtáros. De ennél több. Ő maga volt a szeretet.

VN

„Amíg írok, nem gondolom végig, hogy az a szeretetről szóljon. Az csak úgy jön az ember lelkéből” - mondta.   

 Drága Éva néni! Ez év januárjában jelent meg 25. köteted Életszeletek címmel. Sokat dolgoztál rajta és nagyon vártuk, hogy kijöjjön a nyomdából. A sikerét már nem érhetted meg. Ránk vár a feladat - akik barátként részesei lehettünk életednek -, hogy ezt az alkotást bemutassuk, szellemi örökséged tovább ápoljuk.  

 

 2011-ben megszületett kettőnk közös gondolata, a Kincsőrző program. Gondolatainkat tettek követték. Mindketten fontosnak tartottuk szép magyar anyanyelvünk és kultúránk kincseinek őrzését. Minden évben megrendeztük a Kincsőrző Művészeti Fesztivált a Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és AMI-ban. Ezen nemcsak Vas vármegyei, hanem határon túli magyar gyermekek is szerepeltek.  

 Több könyved bemutatóját tartottuk együtt. Óvodákba, könyvtárakba vittük osztályaimmal általam színpadra feldolgozott mondókáid, verseid, meséid, regényed részletét. Ezeknek az előadásoknak nagy sikere volt. Szeretetteljes együttműködésünk eredménye volt tanítványaim anyanyelvi kultúrájának fejlődése és a sok vidám óra. 

 Több közös tervünk volt még. Terveztük a most megjelent novellásköteted bemutatóját. Vártak a gyerekek, hogy ne csak verseid és meséid által, hanem élőszóval, mosolyoddal gazdagítsd őket. 

Egy alkalommal ezt nyilatkoztad: „Ne legyen hétköznapom, hanem mindig csupa fény meg ragyogás öleljen át.” Drága Éva nénink! Most már az örök fényességből ragyogsz ránk, mi pedig igazi kincsként őrizzük az emlékedet és szépirodalmi alkotásaidat. 

A Kincsőrzők nevében: Jancsó Enikő    
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában