Zajlik az előkészítése

2023.05.30. 20:00

Elkötelezett a szombathelyi elkerülő út megépítése mellett a kormány

A szombathelyi északkeleti elkerülő út építésének tervét nem törölte a kormány, zajlik a beruházás előkészítése – erősítették meg kormánypárti politikusok több fórumon.

Tömböly Ágnes

Sokakat érint: nincs megtorpanás a szombathelyi északkeleti elkerülő út előkészítése kapcsán

Forrás: NIF Zrt.

Május közepén jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amire hivatkozva tényként közölték helyi baloldali portálok: végleg törölte a kormány a szombathelyi északkeleti és a kőszegi gyorsforgalmi út megépítését.

- Sajnálatosan nem jól értelmezték az egyes beruházásokat érintő kormányrendeletet – szögezte le Lendvai Ferenc frakcióvezető-helyettes előbb a közgyűlésen, majd pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón. A kormánypárti politikus az ügy fontosságára tekintettel Ágh Péterrel, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkárával is egyeztetett. Emlékeztetett a minisztérium sajtó osztálya által kiadott sajtóközleményre, mi szerint: az M87 Szombathely-Kőszeg, az M86 Szombathely-Körmend gyorsforgalmi utak, valamint a 87-89 Szombathely északkeleti elkerülő utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van.

Lendvai Ferenc szerint az emlegetett kormányrendelet nem vonatkozik az előkészítés alatti beruházásokra, így a többi között a szombathelyi északkeleti elkerülő útra sem. Így a beruházást Lázár János minisztériumában nem kellett „a listából törölni”, hiszen nem is szerepelt a kormányrendelet által érintett fejlesztések listáján.

A nyugat.hu témában feltett kérdésére Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője úgy válaszolt: „Az új kormány megalakulása után minden el nem kezdett, összesen több száz állami beruházást felfüggesztették. Magyarul elhalasztották, és nem törölték. A kormány meg kívánja valósítani ezeket az elengedhetetlenül fontos fejlesztéseket. 

A szükséges fedezet részben a jogtalanul visszatartott EU-támogatások beérkezése után, részben a háború végével is összefüggő energiaár-csökkenést követően állhat majd rendelkezésre. Emlékeztetnék arra is, hogy a tavalyi évben mintegy 2400 milliárd forintot fordított az ország a rezsicsökkentés fenntartására. Minden egyes magyar család havonta 186 ezer forinttal többet fizetett volna a gázért, távhőért és a villanyért, ha ezt a hatalmas összeget másra, mondjuk útépítésre költöttük volna” – mutatott rá a parlamenti képviselő. 

Dr. Hende Csaba úgy folytatta: „Azóta a tervezett elkerülő út státuszában nem történt változás. A közelmúltban megjelent jogszabály - amely törölt egyes tervezett beruházásokat - sem az elkerülőt, sem a Szombathely-Kőszeg négysávos utat, sem a Szombathely-Egyházasrádóc négysávos utat egyáltalán nem is érintette. Mindezen útfejlesztések tehát napirenden vannak, előkészítésük folyamatban van” – húzta alá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában