Esélyegyenlőség

2023.05.22. 18:00

Milyen a látássérültek élete? - Vakvezető kutyával közlekedtek, kipróbálták a fehér botot az esélyegyenlőségi napon - fotók

Nyolc csapat érkezett a környék általános és középiskoláiból a Dr. Nagy László EGYMI és a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete által rendezett hétfői esélyegyenlőségi napra. Azzal ismerkedtek, milyen a látássérültek élete.

Tóth Kata

Forrás: Unger Tamás

Legismertebb és legfontosabb segédeszközük a fehér bot – a kezük meghosszabbításaként használják. Ha valakin érzékszervi fogyatékos nemzetközi jelzéssel ellátott kitűzőt látnak, bátran menjenek oda hozzá, és ajánlják fel a segítségüket, szebbé tehetik ezzel a napjukat – erről is beszélt a gyerekeknek a focipályán Bősze György egyesületi elnök. Kutyái, Aldó, Mambó és Potter segítségével azt is megtapasztalhatták a bátor jelentkezők, hogy milyen a közlekedés egy vakvezető kutyával. Az udvarin kívül további kilenc állomáson végighaladva képet kaptak a gyerekek arról, milyen lehet fogyatékossággal élni. Vakon kellett cipőt fűzniük, tapintva, szagolva meghatározni a zöldségek, gyümölcsök fajtáit, Nagy Lászlóné Marika nénivel gyakorolhatták a Braille-írást, kipróbálták a látássérültek által használt speciális eszközöket és csörgőlabda-bemutatón is részt vettek.

– Mindenkitől tanulhatunk, és ezáltal többek leszünk – fogalmazta meg a megnyitón a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója. Rozmán László elismerésének adott hangot, hogy már 6. alkalommal szervezi meg az iskola az esélyegyenlőségi napot: „elkötelezettségüket jelzi ez azok megismertetésére, akik akadályoztatásuk ellenére teljes életet élnek”.

Füzes Rita, a beszédjavító iskola felső tagozatának munkaközösség-vezetője köszöntötte a csapatokat – köztük a kőszegi Bersek, az Árpád-házi, az evangélikus középiskola, a gyöngyösfalui általános iskola diákjait, a Dr. Nagy László EGYMI celldömölki telephelyéről, a kőszegi kisegítő, a beszédjavító és a szakiskolából érkezett tanulókat – összesen mintegy száz gyermeket, akiknek a részvételét emléklappal jutalmazták a szervezők. Reményük szerint a gyerekek jobban elfogadják majd a későbbiekben a másságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában