Átadó

2023.05.27. 14:44

Nagy nap a szombati Horvátzsidányban: átépített közösségi tér, megújult utcák, új eszközök - Gyopáros Alpár és Ágh Péter a falu közösségével ünnepelt

A Magyar falu programot a magyar falvak írják - jelentette ki Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Horvátzsidányban szombaton, ahol összesen mintegy 75 millió forint értékben adtak át fejlesztéseket.

EB

Fotó: © Cseh Gábor

Zenekarok, tánc- és hagyományőrző csoportok kaptak otthont a megújult, átépített közösségi térben. Mintegy ötvenen lakják, használják majd az épületet, a szombati ünnepélyes átadón ízelítőt is adtak munkájukból - a horvát virtus megalapozta a napos, de szeles délelőtt hangulatát. 

Ágh Péter: mielőbbi békét!

 A Magyar falu program célja éppen a kistelepülések élhetővé tétele, a vidék jövőjének megőrzése. Az elmúlt években - köszönhetően a kormány támogatásának - Észak Vas vármegye vonzóvá vált - hangsúlyozta Ágh Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: ahhoz, hogy ez a munka és fejlődés folytatódni tudjon, mielőbbi békére van szükség. 

Gyopáros Alpár: újra benépesülnek a kistelepülések

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt: a kistelepülések azért tudják hatékonyan felhasználni a fejlesztési forrásokat, mert megmondhatják, milyen célterületekre szeretnének támogatást kapni, sőt abba is beleszólhatnak, hogy milyen eljárásrend mellett tudnak ezekhez hozzájutni. - A Magyar falu programot a magyar falvak írják - húzta alá.  
 

 

A kormánybiztos köszöntőjében kitért arra is: a Magyar falu program legfontosabb célja az volt, hogy a falvak lélekszáma újra növekedésnek induljon, az elmúlt három évben pedig a hazai kistelepülések több mint felében megtörtént a várt "trendforduló": egyre több a beköltöző fiatal család, és több gyermek születik. Elhangzott: 14-ről 44-re emelkedett a gyermekek száma Horvátzsidányban is néhány esztendő alatt, így szeptembertől már két csoportot indítanak az óvodában. Néhány éven belül pedig a szűkössé váló iskola kérdését is meg kell oldani. 

A  Tömördi és Posta utca felújítására és a közterület fenntartásához szükséges eszközök beszerzésére szintén érkezett támogatás a Magyar falu programban – ezek átadóját is most ünnepelték Horvátzsidányban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában