További tervek is vannak

2023.05.06. 09:26

Nagyobb biztonságban az ingatlanok - Fejlesztették a csapadékvíz-elvezetést Kőszegen

A város belterületi védelmét szolgálja a csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése. A projekt kiemelt helyszínei volt a Hideg-völgyi rész és a Kálvária-sétány.

Tóth Kata

Básthy Béla és Ágh Péter

Fotó: Ohr Tibor

A Kálvária-templomhoz vezető meredek út több pontján kivezették, ezáltal helyben szikkasztották a csapadékvizet. Így jelentősen csökkent a Kálvária utcába érkező csapadékvíz és hordalék mennyisége és az út eróziója is. A Kálvária utca – Hideg-völgy alján 83,5 méter hosszan zárt csatornaszakaszt építettek ki. A meglévő felületi vízelvezetést biztosító útburkolatot elbontották és átépítették. Afejlesztéssel csökkenthető a Kálvária utcába, ezáltal a városi zárt gyűjtőrendszerbe jutó esővíz és hordalék mennyisége – részletezte a helyszínen Básthy Béla polgármester. 
Beszélt arról is, hogy Kőszegfalva központi vízelvezető árkát, a Sobak-árkot több mint 700 méteren kitisztították, felújításával javult a létesítmény vízelvezető képessége, így nagyobb biztonságban vannak a szomszédos ingatlanok. A Puskapor utca nyugati részének csapadékvíz-elvezetésről azt mondta: a Királyvölgy felől érkező nagy mennyiségű csapadékvíz Gyöngyös irányába való zavartalan elvezetését eddig gátolta az utca alatt húzódó szűk keresztmetszetű, régi falazott csatorna. A közel 110 méteren megépülő új, nagyobb áteresztőképességű vezeték és 95 méter hosszban a csapadékvíz-bekötés építése régóta fennálló problémát számolt fel. Mint mondta, jó kilátásaik vannak a csapadékvíz-elvezetési feladatok folytatására, hiszen újabb területek engedélyes és kiviteli tervei készültek el.
 

Básthy Béla és Ágh Péter
Fotó: Ohr Tibor

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője a helyszínen úgy fogalmazott: minden csapadékvíz-elvezetési projekt egyúttal hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, e tekintetben Kőszeg közlekedésfejlesztésébe illik. Emlékeztetett arra is: a pályázatok sorában a mostani nem az első, hiszen Kőszeg ilyen célra az elmúlt években a vármegyei önkormányzat koordinálásával már több alkalommal nyert pályázati forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában