Népzenei hagyomány átadása

2023.05.18. 11:57

Szombaton zárul a Talpalávaló vasi népzene tanfolyam Őriszentpéteren

A "Talpalávaló vasi népzene" tanfolyam a Csoóri Sándor alap támogatásával február óta zajlik megyénkben. Az első kettőnek februárban és márciusban a Büki Művelődési és Sportközpont adott helyet, biztosítva a fűtést a résztvevőknek. A második kettő pedig az Őrségi Kistérségi Művészeti Iskolában volt, és ugyanitt lesz a záró foglalkozás május 20-án, szombaton 9 órától.

Merklin Tímea

Forrás: VN

A vasi népzenei hagyomány átadása Földesi Jánosné, Földesi János, és Pusztainé Sebők Lívia Talpalávaló vasi népzene és dallamgyűjtemény 3. című kiadványa alapján történik. Ez a könyv Dr. Gaál Károly burgenlandi (őrvidéki) magyar népzenei gyűjtése alapján készült. A három szerzőn kívül, akik népi hegedűt, brácsát, citerát és népi éneket tanítottak, besegített a munkába Tarsoly György, aki cimbalmot és ifj. Földesi János, aki nagybőgőt oktatott. A pályázat elbírálásának kiemelt szempontja volt a cimbalomoktatás.

- Vonósok, énekesek és citerazenekarok jelentkeztek a kurzusra, amely a résztvevők alapján nemzetközinek mondható, hiszen a vasi zenészek mellett két zenekar jött Burgenlandból - a Csörge és a Szélforgók -, valamint egy komplett citerazenekar és egy tekerőlantos Zágrábból – tudtuk meg Földesi János népzenésztől.

- Két nagy hagyományokkal rendelkező citerazenekar is képviseltette magát: a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar és dalosai, a Sitkei Citerazenekar, valamint minden alkalommal itt voltak a szombathelyi vonósok és az őriszentpéteri, lenti citerások. A tanfolyam különleges népzenei anyagából minden csoport tudott egy új  összeállítást készíteni, így őrvidéki anyaggal színesíthetik műsorukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában