Telt ház

2023.05.09. 15:00

Történelmi jelentőségű pillanat: a Szélforgók és a Csörge első önálló őriszigeti koncertje

Megtelt az Őriszigeti Evangélikus Gyülekezeti terem május 5-én este. Az érdeklődést két őrvidéki magyar népzenei együttes, a Csörge és a Szélforgók váltotta ki, mivel a népzenészek első önálló koncertjükön mutatkoztak be a helyi közönségnek. A több mint egyórás előadáson az őrvidéki magyar népdalok mellett a Kárpát-medence magyar népzenéjéből válogattak a zenészek.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

Földesi János, a Boglya népzenei együttes népzenésze, az együttesek felkészítő tanára történelmi jelentőségűnek nevezte a koncertet, hiszen környékbeli táncházi zenekar helyben még nem adott koncertet.

A fellépés somogyi népzenével kezdődött, a Csörge és a Szélforgók közösen csaptak a húrok közé. Majd külön-külön mindkét együttes megmutatta tudását a közönségnek. A Kárpát-medence magyar zenéjéből erdélyi népzenei blokkokat is hallhatott a közönség Mezőbándról, Ördöngösfüzesről és Szászfenesről. Magyarországról a Dél-Alföld, Bogyiszló, Báta, Tolna és a Rábaköz dalaitól volt hangos Őrisziget – áll a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület beszámolójában.

- Azért kezdtük el ezt az egészet, hogy a helyi anyaggal ismertessük meg a zenészeinket. Hiszen nagyon fontos, hogy az őrvidéki, burgenlandi magyar népzenét ismerjék és tanulják meg, sajátítsák el, teljesen anyanyelvi szinten, hogy később tudjanak tánc alá muzsikálni – mondta Földesi János.

A koncert célja az volt, hogy az őrvidéki magyar népzenészek bemutatkozzanak a helyi közönségnek és a sokszor már feledésbe merült helyi népdalok újra autentikus módon szólaljanak meg. A közönség soraiban az idősebb korosztály tagjai között voltak még néhányan, akik emlékeztek a dalokra és együtt énekelték a sorokat a zenészekkel. A magyar dalok mellett Csajtán (Schachendorf) gyűjtött, valamint az alsóőri és őriszigeti dalok sem maradtak ki a repertoárból. A közönség számára különösen kedves volt a Gyöngyöm, gyöngyöm kezdetű népdal, amit a Csörge játékéban ismerhettek meg.

A koncert különlegessége az a Schunda-cimbalom volt, amit a felújítása óta először hallhatott az őrvidéki közönség, ugyanis a hangszer ezen fajtája szakmai körökben az egyik legkiválóbbnak számít.

A népzenei koncerten a Csörge és a Szélforgók formációja a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola népzene tagozatos diákjaival egészült ki. Az együttesek az elmúlt hónapokban több országos magyar versenyen sikerrel, arany minősítéssel és helyezésekkel szerepeltek. Az önálló koncert egy következő lépcsőfok volt a burgenlandi magyar népzenészek életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában