Fontos kérdéseket vitatnak meg

2023.06.26. 14:42

A hely szelleme - Megnyílt az 56. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Óvári Gábor

Fotó: Cseh Gábor

Építészek, díszlettervezők, filozófusok gyűlnek össze idén négy napra Szombathelyen a Vas megyei TIT-ben megrendezett 56. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemen, hogy megvitassák a városi építészet és egyéb urbanisztikai területeket érintő fontos kérdéseket. Genius Loci azaz a hely szelleme. Ez az idei rendezvény fő témája és egyben címe is, amelynek keretében nem csupán a városépítészetről lesz szó, hanem a szakrális terek jelentőségét is górcső alá veszik. 

A hely szelleme, amely jelentést és értelmet ad a különböző helyszíneknek egyre kiemeltebb szerepet játszik a mai magyar urbanisztikában. Dr. Bakó Béla, a Vas megyei TIT igazgatója elmondta, hogy a nyári egyetem egyedülálló az országban, hiszen a leghosszabb ideje létező, és egy civil szervezet által megrendezett szakmai tanácskozásról van szó, amely 2016 óta része a Vas vármegyei Értéktárnak is. Idén először az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói is prezentációkkal készülnek. Az előadások között szó lesz többek között a tokaji táj építészetéről, a Fertő-tó szellemiségéről, vagy éppen a Kádár-korszak Balaton képéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában