Hitélet

2023.06.06. 08:00

Állandó diakónusok: hidak a világiak és a klérus között

Új színnel gazdagodott a Szombathelyi Egyházmegye hitélete. Pünkösd hétfőn dr. Székely János megyéspüspök négy állandó diakónust szentelt fel a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban.

Tersztyánszky Krisztina

Császár Róbert, Frikk József, Dr. Marx Gyula, Pászner Gábor

Forrás: martinus.hu

A diakónusi szolgálat hivatás: Isten vágyat ébreszt valakiben, hogy elkötelezettebben vegyen részt az egyház életében – tájékoztatott az egyházmegyében még új szolgálatról Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök. Az egyházmegyében korábban már több világi hívő elindult ezen az úton, lektorok, illetve akolitusok válhattak belőlük. A megyés püspök az első állandó diakónusokat az utóbbiak közül választotta ki. A jelöltek kétéves képzés után juthattak el a felszentelésig. A diakónus szentmisét tartani nem jogosult, de plébánosával együttműködésben tarthat például prédikációt, feladata, hogy hirdesse az evangéliumot, hogy tanítson.

A szolgálatteljesítés várható mikéntjéről a diakónusokat a martinus.hu kérdezte. A felsőszölnöki plébánián tevékenykedő Császár Róbert így fogalmazott: szeretne plébánosának bizonyos liturgikus feladatok, szentségek és szentelmények átvállalásában segítségére lenni. Egyfajta élő kapocs kíván lenni a világiak és a klérus között, szentségimádásokat tartani, közösségi élményeket adni. A szombathelyi Frikk József is kapcsolódik hozzá, amennyiben azt vallja: az egyház jövője a közösségi egyház. A közösségemnek jobban tudok hasznára lenni, ha azt Isten felszentelt szolgájaként teszem – vélekedik. Tizennyolc éve tagja, tizennégy éve vezetője a Kapisztrán Szent János Közösségnek, több évtizede karizmatikus. Ténykedését a jövőben sem magányos farkasként, hanem kapisztránusként szeretné megélni.

Pászner Gábor a Kőszegi Plébánia közösségét gazdagítja. Elmondta: állandó diakónusként Istennek szentelt ember leszek, az egyház, a főpásztor és az emberek szolgálatára. A saját környezetemben, a mindennapi életemben, a jelenlétemmel, a lényemmel leszek Isten eszköze. A szentség erejével felvértezve tudom a feladatokat, a szolgálatokat végezni, legyen az bármi, amit az Isten nekem szán. Minden szolgálatom lényege, értelme és célja, hogy Jézust vigyem az emberek közé, tanúságot tegyek róla, hol közösségben, hol egyedül. Dr. Marx Gyula zalaegerszegi plébánia diakónusa. Az alapvető liturgiai szolgálat mellett szívesen bedolgozza magát bármilyen feladatra, amire szükség van, legyen az lelki vezetés, szociális munka, hitoktatás, kórház- vagy börtönpasztoráció, vagy amit már eddig is végzett, felkészítés a szentségek felvételére. A diakónusok valamennyien a házasság kötelékében élnek, több gyermekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában