Karrier

2023.06.20. 11:03

Assistent, partner, director és társaik - Mit jelentenek magyarul a vállalati pozíciók?

Egyes angol ki- fejezések és munkaköri megnevezések meghonosodtak a vállalati, különösen a multinacionális nyelvezetben. De mit jelent és milyen feladatokat takar az assistant? Ki partner, mit jelent a director magyarul? – az egyik állásportál (HR-portál) járt utána.

VN

Fotó: Gorodenkoff

Az assistant asszisztens, vagyishelyettes, kisegítő személy a pozíciót ténylegesen betöltő munkavállaló mellett, helyett. Vállalatoknál jellemző az assistant manager, aki a menedzser mellett segítő feladatokat lát el a napi működésben, és a hierarchiában egy szinttel a menedzser alatt helyezkedik el. Általában támogatja a felső vezetőket vagy a menedzsereket az üzleti működés irányításában.

Ez magában foglalhatja a napi ütemterv készítését, az üzleti találkozók és események szervezését, dokumentumok előkészítését. Koordinálhatja a projekteket. Gyakran felelős az adatok és információk kezeléséért, valamint a jelentések és elemzések előkészítéséért. A partnernek az üzleti életben több jelentése is van.

Üzleti partner tágabb értelemben minden olyan cég vagy személy, amellyel vagy akivel egy vállalkozás kapcsolatban áll, akikkel közös célokat, projekteket, tevékenységet valósítanak meg. Egy vállalkozás esetén tulajdonostársat jelent, akivel az üzlet irányítását, a cég hasznát és esetleges veszteségét is közösen viselik a tulajdonosok.

A director, vagyis igazgató a felső vezetői pozíciók közé tartozik, és nagyon különböző pozíciókat fedhet le. Lehet akár egy cég vagy
vállalat vezetője (ügyvezető igazgató, vezérigazgató, főigazgató), aki felügyeli, irányítja annak tevékenységét, de lehet vezetője egy vállalat részegységének is. Általában feladata a stratégiai irányítás, és felelős a szervezet vagy az üzletág eredményességéért és növekedéséért. Feladata még a források és az erőforrások kezelése, a szervezeti struktúra kialakítása, a munkatársak vezetése, motiválása és a kockázatokkezelése.

Az igazgató lehet managing director, vagyis ügyvezető igazgató, aki a hierarchia szerinta CEO, vagyis a vezérigazgató alatt helyezkedik el. Magyarul a két pozíció megnevezése gyakran keveredik, a CEO-t előfordul, hogy az ügyvezető igazgató megnevezésére is használják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában