Országos folyamatok

2023.06.26. 18:43

Boros Bánk Levente: Szombathelyen ugyanaz a helyzet várható, mint Budapesten

Tömböly Ágnes

Forrás: MW/archív

Fotó: Teknős Miklós

Az országos politikai folyamatokba teljes mértékben illeszkednek a szombathelyi politikai történések, bár az is igaz, a vasi megyeszékhely a DK szempontjából speciálisnak tekinthető, hiszen Czeglédy Csaba, a Gyurcsány-család bizalmasa évtizedek óta befolyással és pozícióval bír a városban - erre is utalt a vaol.hu Közéleti kibeszélő podcastjában Boros Bánk Levente.

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója az országos folyamatokról szólva hangsúlyozta: a 2022-es országgyűlési választásokat követően folytatódott a káosz az ellenzéki pártok között, elkezdődött az egymásra mutogatás, a kiszorítósdi, melynek célja egy fajta erősorrend felállítása a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokra, miközben a pártok már a 2026-os országgyűlési választásra készülnek fel.

- Jelenleg országos szinten úgy tűnik, hogy a baloldalon egyetlen egy potens párt létezik, ez pedig a DK – mutatott rá Boros Bánk Levente.

Civil köntöst öltött pártpolitikusok Szombathelyen is 

Szombathelyről szólva az elemző hangsúlyozta: - Szemmel láthatóan a régi, MSZP-s együttműködést látjuk felsejleni, hiába hívják magukat civileknek – hallottuk, majd úgy folytatta: - A korábban egy párton belül működő politikai szereplők – Nemény András, Czeglédy Csaba és más hasonló politikusok – megteremtették azt a politikai háttéralkut, amin keresztül próbálnak politikai pozícióban maradni. Mindeközben Gyurcsány Ferenc egy olyan helyzetet teremtett a most regnáló polgármester mögött, hogy valójában kitetté válik a gyurcsányi akaratnak és a Demokratikus Koalíció városi befolyásának.

Boros Bánk Levente szerint a helyzetet speciálissá Szombathelyen az teszi, hogy mégiscsak Gyurcsány Ferenc ügyvédje Czeglédy Csaba, aki évtizedek óta nemcsak hogy befolyással, hanem pozícióval is bír a város közéletében. A politikai elemző úgy véli: Czeglédy Csaba képviseli Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíció akaratát, és gyakorlatilag az országos tapasztalatokkal kiegészülve „sakkban tartja” a kormányellenes csoportosulást Szombathelyen.

Ki vezeti az önkormányzatot? 

- Nemény Andrásnak az a szerencséje, hogy a polgármesteri székből várhatja a következő választást - erről is beszélt Boros Bánk Levente. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint Szombathelyen ugyanaz a helyzet várható, mint Budapesten, a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett önkormányzatnál.

- Ahhoz, hogy Nemény András polgármesterként egy bábként vezethesse Szombathely városát, Gyurcsány Ferenc és embereinek támogatására van szüksége, és éppen ezért vetődik fel a kérdés: ki is vezeti Szombathelyt, vagy ki fogja vezetni, ha Nemény Andrást újra megválasztják. Nemény András maga vagy Gyurcsány Ferenc helyi helytartója, Czeglédy Csaba? - fogalmazott a politikai elemző. 

Van-e esély politikai fordulatra a szombathelyi városházán?

Boros Bánk Levente utalt arra is, legutóbb, az országgyűlésiképviselő-választáson Hende Csaba „rommá verte” Czeglédy Csabát. Szerinte 2024-ben az önkormányzati választáson van esély a politikai fordulatra a szombathelyi városházán. Az elemzési igazgató úgy látja: a Fidesz-KDNP és baloldal jelöltjei között akár egy ki-ki meccsre, egy fej-fej melletti küzdelemre is számíthatunk.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában