Projektzáró

2023.06.28. 17:35

Duális rendszer a szakképzésben - Uniós forrásból eredményes a KASzC Ágazati Képzőközpontja - fotók

A munkaalapú tanulás került előtérbe a szakképzésben: e cél elérését is szolgálta az a GINOP-projekt, aminek köszönhetően megalakult a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Ágazati Képzőközpontja.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

- A pályázatunk célja egy olyan ágazati képzőközpont megteremtése volt európai és hazai források bevonásával, amely lehetővé teszi a korszerű duális képzés feltételrendszerének megteremtését - mondta köszöntőjében Hoczek László József, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum (KASzC) főigazgatója a szerdai projektzáró eseményen. A szombathelyi KASzC Élelmiszeripari és Földmérési Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium díszterme megtelt az ünnepi alkalomra. A pályázat fontos része volt, hogy megtalálták azokat a gazdasági szereplőket, akik partnerek az együttműködésben, szükségük van a szakemberekre és a megújult szakképzés kínálta lehetőségekre. 

Jelentős eszközfejlesztések történtek 

A 265 millió forint uniós támogatásból jelentős eszköz- és tananyagfejlesztések is történtek két szombathelyi intézményben - az élelmiszeripariban és a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikumban -, valamint a Vépi Mezőgazdasági Technikumban és a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikumban.  

- A magyar kormány a szakképzés mellé állt, és egy átalakítási folyamat végén létrejöttek a centrumok, majd a centrumok mellé az ágazati képzőközpontok, amelyeknek az volt a célja, hogy egy 21. századi, modern oktatást hozhassunk létre a szakképzésben, hiszen a szakemberekre mindig szükség van - összegezte az elmúlt évek eredményeit dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Úgy folytatta: - Akkor van sikeres magyar ipar, ha sikeres szakképzés sikeres utánpótlást tud nyújtani. Rámutatott arra: az ágazati képzőközpontok létrehozásával lehetőséget adtak arra, hogy ne aprózódjon szét a forrás; országosan a szombathelyi volt a harmadik projektátadó. - Olyan gépeket tudtunk beszerezni, amik a legmodernebb eszközök, a legmodernebb oktatáshoz tudnak így hozzájárulni - fogalmazott dr. Nobilis Márton, aki utalt arra is, mennyire fontos a magyar élelmiszeripar, s hogy önellátóak legyünk, minderre a Covid-járvány és a szomszédban zajló háború is felhívta a figyelmet.  

Szombathely elöl jár a duális képzések terén

- A jövő az automatizálásban, a digitalizációban és a legmodernebb technikák alkalmazásában van. Ezt csak a legjobb képzést kapó, jó képességű és a legjobb eszközökön tanuló fiatalok tudják megvalósítani, akik benne élnek egy vállalat, egy cégcsoport mindennapjaiban - hangsúlyozta dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Rámutatott arra is: büszkeséget jelent, hogy Szombathelyen az ELTE SEK duális gépészmérnökképzése után a duális élelmiszeripari és mezőgazdasági képzés is utat tört és helyet talált magának. 

Több, mint 300 diák munkaszerződést köthetett

Nyolc céggel alapították meg a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Ágazati Képzőközpontját tavaly szeptemberben - emlékeztetett Lendvai Ferenc, a nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte: munkaszerződéssel már több, mint 300 tanuló rendelkezik, nyári gyakorlatot 129-en végeznek. Szeptemberre pedig a szerződött diákok száma várhatóan 330-ra emelkedik, céljuk a 350-es létszám elérése. A tanulók - akik korábban is végeztek szakmai gyakorlatot - munkájukért fizetést kapnak, ez havi bruttó 100 ezer forint. 

Van még feladat a szakképzés fejlesztése érdekében

Drahos Péter, a projektet lebonyolító cég képviselője kiemelte: a diákok munkaalapú tanulása előnyt élvez, ahol a fiatalok visszajelzést is kapnak arról. értékteremtő munkát végeznek, ez pedig önbecsülésükre is pozitívan hat. A további feladatokról is szólt: így a szakképzésben a kerettantervek helyett mindenhol ki kell dolgozni egy saját, munkatevékenység-alapú képzési programot. Ebben a tömbösített órarend és az egységes értékelés kialakítása is hangsúlyt kap. 

Az eseményen átadták az Év dolgozója és az Év tanára elismerést is: előbbit Szabó Klaudia Anett, a Herman-iskola iskolatitkára, utóbbit Varga Róbert földmérő mérnök, tanár vehette át. Az esemény részeként a jelenlévők megtekintették azokat az oktatási eszközöket, amiket a GINOP-projekt során vásároltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában