Múzeumok éjszakája

2023.06.25. 17:24

Kinyíltak a börtönkapuk Szombathelyen

Idén a szombathelyi börtön is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához. A programon néhány óra erejéig bárki megtapasztalhatta, milyen lehet az ország legnagyobb börtönében raboskodni.

PP

Forrás: Unger Tamás

Autentikus módon, rabszállító buszokkal szállították Szombathely belvárosából a város határában található büntetés-végrehajtási intézetig a regisztrált látogatókat. A rendkívül mozgalmas és jól összeállított és levezényelt programon a látogatók egyik ámulatból estek a másikba: a műveleti csoport, azaz a „fekete ruhások” bemutatóján egyebek mellett megtudhatták, a szolgálati kutyák még szájkosárral is komoly sérüléseket (borda-, arccsont- és orrcsonttörést) tudnak okozni egy ártalmatlanítás során - hát még anélkül. 

 

A börtönkvízből kiderült számukra, hogy az enyhébb rezsimben élő fogvatartottak még szobanövényeket is nevelhetnek a zárkájukban, ahol akár harminc családi fotó is lehet náluk. A látogatók megtekinthették a beszélőt, a távtárgyaló szobát, bemehettek zárkákba, még a gumiszobát is kipróbálhatták. A tornateremben bilincsbe verethették magukat, sőt, a készségesen, minden kérdésükre választ adó vezetőik még a zárkákban talált illegális tárgyakat is megmutatták nekik. Ezek közül a legnagyobb érdeklődést az úgynevezett börtönmobilok váltották ki: a gombos telefonok közül a legkisebbek akkorák voltak, mint egy pendrive, de láthattak mini okostelefont is, ami bent több százezer forintért cserél gazdát a fogvatartottak között.

A látogatókkal beszélgetve, az, hogy kit, miért vonzott a program, nagyon eltérő volt: akadt olyan, akit szimplán csak érdekelt ez a zárt világ, más a katonaéveit töltötte a mai börtön területén, egy börtöndolgozó a családjának szerette volna megmutatni munkahelyét, ugyanis ezt a hétköznapokon nem tehetné meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában