Egyelőre üresen állnak a gyűjtők

2023.06.22. 07:00

Marad a kupakgyűjtés? - Reménysugár: A MOL folytatná a kupakok átvételét

Futótűzként terjedt a hír: egy európai uniós előírás miatt június 30-tól országosan befejezik a műanyag kupakok átvételét. A gyűjtőszívek üresen, lezárva állnak vármegyeszerte, alapítványok, egyesületek pedig évi több százezer forinttól esnek így el. Utánajártunk: mi lesz így a karitatív célokkal?

Cseh-Egyed Bernadett

Marton Márta és Gőcziné Király Ida az oladi gyűjtőszívnél

Fotó: © Cseh Gábor

Mára az utcakép és a mindennapjaink részévé váltak a színes gyűjtőszívek: különböző szervezetek, alapítványok, magánszemélyek jutottak lassan, de biztosan plusz anyagi bevételhez e módszerrel.  

- Három év, 31.385 kilogramm kupak, közel kétmillió forint - összegezte az eddigi eredményt Gombkötőné Nagy Veronika, a Tündérlány Emili Alapítvány alapítója. Az édesanya elmondta: a kupakgyűjtésből befolyt összegből fedezi a rehabilitációk során a szállásköltséget. Nagy segítség ez számukra, ráadásul a tárolásra és szállításra sem kell költeniük - előbbit a szülői ház udvarán megoldják, utóbbit a vaskeresztesi babatermékeket gyártó vállalat - adományként - intézi.  

Veronikáék májusban még elküldtek egy kamionnyi kupakot Tinnyére, az utolsónak tervezett, júniusi szállítmány végül az udvaron maradt a bizonytalan helyzet miatt. 

© Cseh Gábor
Emili és szülei a májusi szállítmánnyal - ez volt az utolsó adag, amit eddig elvittek
Fotó: © Cseh Gábor

A két DMD-beteg fiú, Lackó és Dominik számára is nagy segítséget jelentett a kupakgyűjtésből befolyt összeg.  Farkasné Kertész Gabriella elmondta: bizonyos vitaminokat, étrendkiegészítőket az így befolyt pénzből vásároltak meg. Domi édesanyja, Gőcziné Király Ida pedig arról mesélt: sokan önkéntesen az ügy mellé álltak. Marton Márta például nemcsak az oladi gyűjtőszív készíttetését, de a kupakok begyűjtését, válogatását is magára vállalta. 

Mint ismeretes, egy EU-s törvény szerint 2024 júliusától a kupakot a palackhoz kell rögzíteni, de már most több italforgalmazó átállt erre a módszerre. Megkerestük az ügyben a július 1-től a hulladékgazdálkodásban kizárólagos jogosultsággal rendelkező MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t. Érdeklődésünkre közölték: - A koncesszió indulásával bizonyos keretfeltételek változnak, de már folyamatban vannak azok az előkészületek és megállapodások, amelyekkel biztosítjuk, hogy folytatódhasson a karitatív célokra történő kupakgyűjtés, ezért azokkal a gyűjtőpontokkal és hulladékhasznosítókkal állapodunk meg, akik jelenleg is részt vesznek ebben a folyamatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában