vaol.hu podcast

2023.06.17. 07:05

Mesélő podcast: Liliom Petit, a hírhedt alakot szombathelyi Sabaria étteremben tartóztatták le

Feiszt György

„Liliom Peti volt ám csak a derék legény! Alig akadt volna párja a föld kerekén. 

Emberül megült ő minden paripa hátán; Le nem vetette volna a hétfejű sárkány. 

Amennyi bor öt más embert döntött volna meg: Annyi még jóformán meg se kottyant Petinek. 

S ahol vele elvágtatott gyors paripája, Majd megveszett a falusi lyányság utána. 

De nyakravalója lett a hóhér kötele...  Mért? azért, mert Angyal Bandi lelke bújt bele.” 

Petőfi Sándor írta e sorokat 1845-ben, és mintha a jövőbe látott volna, a történet 1931 márciusában megelevenedett. A szombathelyi Sabaria étteremben egy hírhedt alakot letartóztattak. Pető Mihály, többszörösen büntetett előéletű tolvaj és szélhámos innen került a vádlottak padjára. A sajtóban csak „Liliom Peti” néven emlegetett alakról az a hír járta, hogy ő Savanyú Józsi legendás betyár bandájának utolsó életben lévő tagja. A fáma szerint első, rablásért kiszabott büntetését még 1887-ben kapta, amikor az esküdtszék által kimondott halálos ítéletet a fellebbviteli bíróság 8 évi fegyházra változtatta. Kiszabadulása után kirabolt egy postakocsit, amiért „3 vármegye rettegett betyárját” 5 évi börtönbüntetéssel sújtották. Liliom Peti az ország majd mindegyik törvényszékét foglalkoztatta. Elítélték Veszprémben, Sopronban, Zomborban, Komáromban, Budapesten, Miskolcon, Celldömölkön, Zalaegerszegen, Kaposváron, Egerben és legvégül Szombathelyen. Az itt folyó tárgyaláson azután egyértelműen kiderült, hogy a romantikus történet köszönő viszonyban sincsen a valósággal. Savanyú Józsi bandájának ugyanis soha nem volt „Liliom Peti” nevű alvezére, és őt a híres betyárhoz csak az köti, hogy mindkettőjüket az alsósági plébános keresztelte. Pető Mihály 35 évet ült börtönben, de minden alkalommal lopás vagy csalás miatt került a törvény kezére. 

Visszaesőként, azután banális esetekért is súlyos büntetéseket kapott. A csertői csapszékben például álnéven dolgozgatott, de csak addig, amíg a korcsmáros észre nem vette, hogy kisebb-nagyobb összegek tűnnek el a szekrényéből. Amikor a lopáson rajtakapta, csendőröket hívott. A kaposvári tárgyaláson a bűnügyi tudósítás szerint: „Liliom Peti mint egy megsebzett oroszlán jajdult fel: Én nem fegyházat akarok! Én kötél általi halálért fellebbezek, mert ha kiszabadulok, ismét zsivány leszek.” A színészi alakítás nem hatotta meg a bíróságot, de Liliom komolyan gondolta, mert mihelyt kiszabadult, Vasváron Homor Jánosnak mint a „nagytétényi uradalom kertészeti felügyelője” mutatkozott be, és a másnap érkező fenyőmag szállítmányra 30 pengő előleget vett fel.  A gyanút fogó kereskedő követte őt Szombathelyre. Petőt a detektívek akkor csípték fülön, mikor a Sabaria vendéglősével a Vasvárról vitt bort kóstoltatta, hogy abból előleg lefizetése után rendeljen nagyobb szállítmányt. A gyorsított tárgyaláson, csalás miatt, három év elzárást kapott. Sopronkőhidára vitték, ahol 1934 márciusában halt meg. Mivel a 86 éves elhunytnak Alsóságon nem voltak hozzátartozói, Sopronkőhidán temették el. Fejfájára a börtönszabály szerint csak fegyencszámát írták fel


 


    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában