Kinyílnak az ajtók

2023.06.22. 15:55

Múzeumok Éjszakája: idén a MÁV és a szombathelyi börtön is kínál programokat

A vármegye múzeumai mellett idén a MÁV és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is kínál programokat a Múzeumok éjszakáján.

Polgár Patrícia

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Szombathelyen Savaria Múzeumban a Berger–Németh ötvösdinasztiával; a Smidt Múzeumban a muzeális könyvek kezelésével és a festményrestaurálással ismerkedhetnek az érdeklődők, akikre Petőfi Sándorról és Madarász Adeline-ről szóló előadások is várnak. A Szombathelyi Képtárban a ’70-es évek - veterán autós felvonulás, gulyáskommunizmus és tömegkultúra - kerülnek reflektorfénybe. A Schrammel-gyűjteményben a kerámia körül forog az este - tárlatvezetéssel, előadással, égetési bemutatóval. Az Iseumban tanulmányozhatják a föld alatti Savariát és a korabeli vízvezetékeket. Az Irokéz Galériában Tót Endre eltitkolt festményeiből mutatnak be válogatást. A Levéltárban nyomdászati és heraldikai előadás, börtön-szabaduláószoba és a raktárak titkai várják a látogatókat. A MÁV szombathelyi igazgatóságán felfedezhetik a régi vasúti eszközöket, a pincét és az üzemirányító központot. A börtönben vezetett látogatásokon megtekinthetők: régi rabszállító járművek, tiltott tárgyak kiállítása, fogvatartotti zárka és börtönkápolna.

Kőszegen az Arany Egyszarvú Patikában a 18. századi patikával, különleges gyógyszerekkel, a gombkötéssel ismerkedhetnek, de hallhatnak a történelem nagy járványairól és br. Mecséry Dániel altábornagy életútjáról is. Felfedezhetik a Szent Jakab templom kriptáját és a Hősök tornyát. A városi könyvtárban szabadulószoba, a Jurisics téren hangszerbemutató fúvóskoncert és élőszereplős ostromtársas várja az érdeklődőket.

Sárváron a Nádasdy-várban interaktív gyermekfoglalkozást, gyermekek és felnőttek számára szóló tárlatvezetéseket (Kék virágok és kabátok, A herceg álma, Rostélyosok, katonák, Kincsek és kacatok) tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában