Helyi közélet

2023.06.12. 10:24

Nagy Zoltán, tapster, avagy a sörcsapolás nagymestere - Ott voltunk az avatón

A Szlovén Tájház udvarán, a szimbolikus kis Triglav mellett avatták fel Nagy Zoltán tapster – sörcsapoló mester – mozgó sörbárját, amely pályázati támogatásból valósult meg. A baráti hangulatú eseményen részt vett V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is.

Tóth Judit

Avató szombaton, szép időben a tájház udvarán. Fotók: Novák Roland

– A tapster valójában azt jelenti, hogy csapolófiú. Csehországban, Plzeňben tanultam, ezzel én lettem a világban a 325. kvalifikált személy, aki a tapsterképzést elvégezte. A truckot – magyarul mozgó sörbárt – tízéves vendéglátós tapasztalatomra alapozva álmodtam meg és hoztam létre. A megvalósításhoz pályázati támogatást nyertem, a Mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése a szlovén Rába-vidék területén című kiírásból jutottam forráshoz – tudtuk meg az Apátistvánfalván élő Nagy Zoltántól, aki négyfajta sör extra csapolásával készült a mozgó bár ünnepélyes felavatására szombaton. 

Az ételekről Siklér-Czotter Kitti gondoskodott, aki szintén egy kis vállalkozást üzemeltet a térségben, másfél évtizedes vendéglátós rutinnal. – „Óriási korsó sör a nyár, habok rajta pufók fellegek” – idézte V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő József Attila Tudtam én című versének két sorát, majd egy magyar filmvígjátékból elevenített fel egy gondolatot, miszerint: „A jó sör olyan, mint az élet. Az élet olyan, mint a jó sör: habzik, habzik, aztán elfogy.”

Forrás: Jobbra V. Németh Zsolt mond köszöntőt

 – A sörhöz való viszonyom a selmeci diákhagyományokból ered, tekintve, hogy a Soproni Egyetem egyik karára jártam, ahol fel sem avatták a hallgatókat anélkül, hogy sörrel le ne öntötték volna – osztotta meg személyes élményeit is a vendégekkel a képviselő, végül Nagy Zoltán sörcsapoló mester munkásságát méltatta, akinek tevékenysége hozzájárul ahhoz, hogy ünnep legyen az a nap, amikor az ember a kezébe veszi a söröskorsót. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke szlovén sörrel lepte meg Nagy Zoltánt, mint mondta: a helyszínen Szlovénia jelképei közül megtalálható a hársfa, a Triglav kicsinyített mása, miért hiányozna éppen a sör? Az elnök ezután felidézte egy néhány évvel ezelőtti szlovén túra eseményeit, amikor a sörcsapoló mester egy karton sörrel mászta meg Szlovénia és a Júliai-Alpok legmagasabb pontját, a Triglavot. 

Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak Zrt. igazgatója arról a minőségi szolgáltatásról beszélt, amelyet Nagy Zoltán egyedülálló tevékenységével képvisel. Zárásként Bodorkós Imre, Szentgotthárd plébánosa áldotta meg a mozgó sörbárt, majd látványcsapolás és kötetlen beszélgetés következett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában