Kijáró

2023.06.13. 19:27

Őrizetbe vettek egy osztrák férfit Afganisztánban

Afganisztánban őrizetbe vettek egy osztrák férfit, miután májusban az országba utazott - közölte az osztrák külügyminisztérium kedden.

MTI

A tárca hozzátette: Ausztria már jóval korábban felhívta állampolgárai figyelmét az afganisztáni utazások veszélyeire.
    A külügyminisztérium jelezte: rendszeres kapcsolatban van a férfi családjával, és aktívan keresi a helyzet megoldását.
    Az ügyről a Der Standard című osztrák napilap számolt be elsőként. Az újság azt írta, hogy a nyolcvanas éveiben járó férfi egy 1988-ban betiltott kisebb radikális jobboldali párt, a Nemzeti Demokrata Párt társalapítója volt. A lap szerint a férfit néhány hete vették őrizetbe, miután egy szélsőjobboldali magazinban megjelent egy általa írt cikk Vakáció a tálibokkal címmel, amelyben kedvező színben tüntette fel a tálib rezsimet. A Der Standard szerint a férfit kémkedéssel vádolják, és az osztrák neonácik a Telegramon ismertették ügyét. Az újság úgy tudja, hogy a férfi szívesen utazott veszélyesnek tartott helyekre: az 1980-as években már járt Afganisztánban, néhány évvel korábban pedig a Szíria északi részén az Iszlám Állam dzsihadistái ellen harcoló kurdokat kereste fel.
    A tálibok 2021 augusztusában vették át ismét az ellenőrzést Afganisztánban, miután a nemzetközi haderő húsz év után kivonult az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában