Relikviák

2023.06.13. 16:13

Vasutaskiállítás a celldömölki művelődési központban - Fábián László gyűjteményéből

Július végéig látogatható Fábián László Életem a vasút című kiállítása Celldömölkön, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár aulájában. A tárlaton a lelkes helyi vasúti fotós, relikviagyűjtő gyűjteményének színe-java kapott helyet.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Giczi Sándor

Ez a kiállítás egy újabb bizonyítéka annak: Celldömölk vasutasváros - mondta megnyitó beszédében Fehér László polgármester, majd emlékeztetett: várhatóan őszre befejeződnek a 800 méteres kisvasút munkálatai, jövő tavasszal pedig a turisták is birtokba vehetik a járművet. Mint arról korábban lapunk is beszámolt: jelentős kormányzati támogatással, összesen mintegy 536 millió forintból Vasúttörténeti Parkot alakítanak ki a Vulkán Park szomszédságában elterülő hét hektároson területen.  

Fábián László három évtizede a vasútnál dolgozik: korábban Szombathelyen, jó ideje Celldömölkön, a járműjavító részlegen. Az elmúlt harminc évben beutazta az országot, és volt szerencséje több ízben külföldre is eljutnia - megnézte az ott gyártott, de nálunk használt mozdonyokat, és a hazai vonatok ottani testvéreit is. Ahol járt, fotózott. Ezekből a fényképekből és a harminc év alatt szerzett relikviákból válogatott a kiállításra - a legrégebbi darabja 1874-ből való.  

A kiállításmegnyitóhoz két eladás is kapcsolódott: Süveges László aranydiplomás gépészmérnök, aki a Ganz-Mávaq tervezőmérnökeként dolgozott, a MÁV M63 sorozatú dízelmozdonyai címmel tartott előadást. Széchey István, aki a Siemens magyarországi vasútijármű-értékesítési képviseletén dolgozik, a MÁV AB, ABy, ABny motorkocsijaival ismertette meg az érdeklődőket.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában