Kutyakiállítás

2023.07.24. 11:41

4300 kutya mutatkozott be a sárvári kiállításon - fotók

A kutyák és gazdáik összhangja is bírálati szempont volt azon a CACIB Nemzetközi Kutyakiállításon, amelyet a Vadkert Majorban rendezett meg a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége a közelmúltban.

Pogács Mónika

Forrás: VN

A mustrán és a hozzá kapcsolódó klubkiállításokon 4300 kutya bírálata történt meg a három nap alatt. Pici, nagy, pöttyös, egyszínű, nagybundájú, rövidszőrű, lelkes, megfontolt-ez csak néhány jelző arról a kutyakavalkádról, amely a Vadkert-majorba betérő látogatókat fogadta. Kutyák és gazdáik összhangja, barátsága volt szinte tapintható minden egyes úgynevezett ring körül. Minden ringbe más és más fajtájú kutyákat vártak a nyolc országból érkezett bírák, hogy eldöntsék: a felvezetett ebek közül melyik érdemli a CACIB díjat, melyik kutya fajtája legszebbje a versenytársak közül. A felvezetés előtt az ebek sátrakban hűsöltek vagy épp gazdáik készítették fel őket küllemben a bemutatkozásra. Összesen 17 nemzetből érkeztek kutyatulajdonosok a mustrára.

A ringben a bírák a boldog kutyákat keresik   jelentette ki Korózs Gábor, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke. A bírálat során természetesen elsősorban a fajta-standardokat vették számba a szakemberek, de közben az összképet is nézték. Ennek része volt a kutya kisugárzása, az eb és gazdája együttműködése, harmóniája.

A kiállításnak negyedszer adott otthont Sárvár. A város nagyon jó házigazdának bizonyult idén is, a sárvári emberek nagyon kedvesek voltak   hangsúlyozta még Korózs Gábor elnök.

A kutyakiállítás egyik kísérőrendezvénye volt egy tanösvény, ahol a gyermekek a kilenc magyar kutyafajtával ismerkedhettek meg információs táblák segítségével.

Az erről tesztet kitöltők ajándékba fajtaismertető könyvecskét is kaptak   mondta Kovács Attila projektfelelős. Hozzátette: azért is fontos a szövetség számára, hogy a gyermekekkel megismertessék a magyar kutyafajtákat, mert ez is a történelmünk része. Közben a felelős állattartásra is felhívják a figyelmüket.

Aranyosi Éva és családja négy tacskó tulajdonosa. A kiállításra kaninchen tacskója kísérte el. Aranyosi Éva a kutyatartás örömeiről azt mesélte: rengeteg szeretetet, kedvességet és törődést kapnak kutyáiktól. Nem mellesleg fizikálisan is karban tartja őket a napi kilenc kilométeres séta az ebekkel. Bár többszörös magyar bajnok kutyájával most nem versenyzési céllal érkeztek Sárvárra, a tacskó egyszerűen igényli, hogy ugyan tét nélkül, de egyszer végigvezesse a körön.

Nagyon szereti a ringet, mert boldog, ha mindenki őt nézi   mesélte.

A sárvári, de most már családjával Sitkén élő fotós, Vocelka Anikó, többszörös győztes ausztrál juhász fajtájú kutyájukkal érkezett a mustrára. Azt mondta: kedvencük egyszerűen a ringre, a bemutatókra született, szinte a génjeiben van, mit és hogy kell csinálni a szigorú zsűriszem előtt a felvezetés során.

Büszkék vagyunk rá, örömet, boldogságot okoz nekünk   mondta Vocelka Anikó családja, férje, kisfia véleményét is tolmácsolva.

A rendezvény szinte egész Európát Sárvárra invitálta. Az eseményre még Skandináviából is érkeztek. A világon négyszáz kutyafajtát jegyez a nemzetközi szakmai szervezet. Sárváron ezekből közel 300 fajta bírálata történt meg. A fajtatiszta kutyák versenye mellett a hobbi és keverék kutyák kiállítását is meghirdették a záró nap délutánjára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában