A rend lelkisége

2023.07.28. 13:00

A domonkosok küldetése, lelkülete iránt érdeklődőket várták idén is

Az idei évben immár harmadik alkalommal rendezték meg július 24– 27. között Vasváron a Domonkos Nyári Egyetemet.

Vaol.hu

A fiatalok körében Tokodi László atya, aki Debrecenből érkezett

Forrás: Zágorhidi Czigány Balázs

A domonkos kolostor történelmi épületében azokat a fiatalokat várják nyaranta, akik a rend küldetése, lelkisége és múltja iránt érdeklődnek. Az előadók között találkozhattunk domonkos atyákkal és nővérekkel, a rendhez kötődő tudósokkal és közéleti személyiségekkel, akik saját munkájuk, tudományos eredményeik és személyes élettapasztalatuk alapján beszélnek a rend egykori nagy céljairól és feladatairól. Az idei év tematikája a „kereszténység és közélet” volt, aminek különös apropót adott a nagy domonkos teológus és egyháztanító, Aquinói Szent Tamás jubileuma (az idei évben van szentté avatásának 700 éves évfordulója), aki sokat foglalkozott a keresztény ember társadalmi kötelezettségeivel is. 

A Sopronból érkezett Bejczi Tibor atya, a Szombathelyen tevékenykedő Pigler Mónika Mira nővér és a római Angelicumon, a rend központi egyetemén tanító szlovákiai Szaniszló Ince atya egyaránt az „Angyali Doktor” (Szent Tamás tiszteletbeli megnevezése) tanításáról beszélt, de felmerültek egyéb erkölcsi, közéleti és művészeti kérdések is. Az érdeklődő nagyközönség számára is meghirdetett esti nyilvános előadásokon Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője a keresztény sajtó szerepéről beszélt, Kuminetz Géza atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora pedig a közélet és politika kérdését elemezte keresztény nézőpontból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában