Szakkollégium

2023.07.21. 19:12

Új látásmódot hozott - Kárpát-medencei lefedettségű a szakkollégiumi találkozó

Az ELTE Savaria Egyetemi Központban megtartották pénteken a XXVI. Nyári Szakkollégiumi Találkozó nyitórendezvényét.

Merklin Tímea

Majthényi László vasi elnök, volt szakkollégista, a találkozó fővédnöke a Savaria legiósokkal

Fotó: Szendi Péter

A Kárpát-medencei lefedettségű, háromnapos nyári szakkollégiumi találkozót a budapesti Széchenyi István Szakkollégium és a Bibó István Szakkollégium szervezte, idén Szombathelyre. A megnyitón hagyományőrző legionáriusok működtek közre, a találkozón részt vevő fiatalok sokaságát Lenkai Nóra rektori biztos köszöntötte. 

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke, a szombathelyi Németh László Szakkollégium volt diákja érdeklődésünkre elmondta: – A Németh László Szakkollégium az egykori Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán jött létre 1986-ban, az első vidéki szakkollégiumként. A 80-as évek közepén számunkra ez egy újfajta látásmódot, más típusú oktatást jelentett, olyan témákat tudtunk megbeszélni, amelyek a hivatalos kánonban nem szerepeltek. Ilyen volt a Hamvas-szeminárium – biztos nem véletlen, hogy az író első hivatalos magyar kiadása Szombathelyen történt, az Életünk folyóirat A bor filozófiáját jelentette meg először –, volt cigány és zsidó tematikájú szeminárium, foglalkoztunk a nyilvánosság helyzetével is.

 A szakkollégiumi lét előnye volt, hogy olyan előadókat, oktatókat ismerhettünk meg, akik máshonnan, mes - sziről jöttek, más felsőoktatási intézményekről, egyetemekről, így volt lehetőségünk belehallgatni az előadásaikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában