Ünnepélyes átadó

2023.08.24. 07:00

A megújult képtárban átadták a Gonda-termet - fotók

Ünnepélyes keretek között avatták fel a dr. Gonda György termet a Szombathelyi Képtárban. Az esemény egyben az intézmény turisztikai célú felújításának záróeseménye is volt.

Óvári Gábor

Dr. Gonda Andrea felidézte édesapja emlékét az eseményen

Forrás: Szendi Péter

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy Szombathely életében a képtár egy fontos helyszín volt mindig is. Amikor megépült, az országban csak a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum volt nagyobb nála. Az intézmény születésének körülményei is különlegesek voltak. Az építésről nem párthatározat döntött, hanem a Szombathelyi Képtárépítő Egyesület, amelynek elnöke dr. Gonda György volt. A tervpályázatot 1977-ben írták ki, a tervezéssel pedig Mátis Lajos Ybl-díjas építészmérnököt bízták meg. 1985-ben aztán kétezer négyzetméteres kiállítótérrel, több mint tízezer kötetes szakmai könyvtárral nyitotta meg kapuit a közönség előtt. 

Dr. Nemény András polgármester kiemelte, hogy a dr. Gonda György terem átadásával az alkotás és a teremtője újra együtt van, dr. Gonda György visszatért Szombathely emlékezetébe. A róla elnevezett kiállítótér tiszteletadás egy államférfi előtt, akinek a tevékenysége ugyan Vas megyét érintette elsősorban, a hatás országos volt. Az eseményen felszólalt dr. Gonda Andrea, aki édesapjára emlékezve kifejtette: egy elmaradott megyében kezdett dolgozni, tudta, hogy először a gazdasági alapokat kell megteremteni ahhoz, hogy a kultúra virágozzon. A terem avatásán végül leleplezték a dr. Gonda Györgyről elnevezett terem előtti emléktáblát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában