Ünnep

2023.08.20. 14:34

A vépiek a templom kertjében ünnepeltek - A közös múlt horgony, ami megtart a legnagyobb viharok közepette is

A szabadtéri oltár körül gyűltek össze vasárnap reggel a vépiek, hogy megünnepeljék első szent királyunkat, államalapítónkat, magyar hazánkat.

Tóth Katalin

Fotó: Tóth Kata

Augusztus 20. ünnepe évről évre alkalmat ad, hogy megfogalmazzuk, miért vagyunk büszkék magyarságunkra és nemzeti múltunkra. Ez pedig most, hogy a világ ilyen őrült tempóban változik körülöttünk, különösen fontos, hiszen a közös múlt horgony, ami megtart a legnagyobb viharok közepette is, és kapocs, ami összetart akkor is, amikor úgy érezzük, a különbözőségeink válnak hangsúlyosabbá azonosságaink helyett – fogalmazta meg az államalapítás és Szent István király ünnepén hagyományosan a templomkertben tartott szentmisén Kovács Péter polgármester.
Németh Tamás plébános arról beszélt: Szent István nem politikai, taktikai okokból, hanem mély hitből ismerte meg Krisztust, kötelezte el magát, családját és a rábízottakat Krisztussal és az Istennel. Életét sziklaalapra helyezte. Nem ő akart nagyot tenni, hanem Istentől várta a segítséget. Amit létrehozott, az által alapot adott a későbbi felépülő Magyarországnak.

A szentmise végén a plébános megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret. Az ünnepségen Faludi Ferenc Szent István királyhoz című versét Kiss Károly mondta el. Friss kenyeret, mellé pohár bort, üdítőt kínáltak a jelen lévőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában