Karrier

2023.08.07. 17:39

Autóra, utazásra, ingatlanra - Kevés pályakezdőnek van megtakarítása a friss felmérés szerint

Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással, és az idén kevesebbet tesznek félre a fiatalok, mint tavaly, állapította meg az egyik HR-szolgáltató (Work Force) a megbízásából készült Pályakezdő Index reprezentatív kutatás alapján.

Vaol.hu

A családalapításra, esküvőre szánt költségekkel is kalkulálnak a húszas éveik végére

Forrás: Shutterstock

A 18–25 éves fiatalok többsége legfeljebb 100 ezer forint félretett pénzzel rendelkezik, míg 17 százalékuk 100 és 200 ezer forint közé helyezi megtakarításainak összegét. Elenyésző, mindössze 8 százalék volt azok száma, akik 200 ezer forintnál nagyobb összeggel rendelkeznek. A válaszadók majdnem fele kevesebbet tesz félre idén, mint tavaly. A fiatalok több mint fele csökkentette kiadásait 2023-ban, kétharmaduk a szórakozásra szánt költségeket faragja le. Ezt követik azok, akik az élelmiszerre és ruhára szánnak kevesebbet, majd azok, akik kevésbé költenek a vendéglátásban és visszavettek az utazásból. A nagyobb ráfordítást igénylő költéseket illetően a legtöbb fiatal autót vásárolna a következő 5 évben. Sokan szeretnének ingatlant venni, a családalapításra és esküvőre szánt költségekkel is kalkulálnak a húszas éveik végére. Negyvenegy százalékuk otthon tartja megtakarítását, 38 százalékuk a bankszámláján, 35 százalékuk befekteti pénzét. A kutatás a 18–25 évesek körében, 2023 májusában készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában