Viszonylag új ellátási forma és szolgáltatás

2023.08.29. 15:28

Befejeződött a FÉHE Nkft. támogatott lakhatásra felkészítő projektje

Szakemberek, ellátottak és szülők is részt vettek kedden a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. (FÉHE Nkft.) támogatott lakhatásra felkészítő projektjének zárórendezvényén.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. Bevezetőjében arról beszélt: akinek gyermeke van – függetlenül attól, hogy egészséges vagy akár sérült –, az felteszi a kérdést: mi lesz a gyermekével, hogyan oldja meg hozzátartozója ellátását, amikor ő már nem tud gondoskodni róla. A köztudatban leginkább a nagy szociális intézmények szerepelnek, amikor a családnak már nincs kapacitása – emlékeztetett az ügyvezető.

– Amikor a pályázat elkészült, párbeszédet akartunk szülők, ellátottak és szakemberek között. A támogatott lakhatás kérdése ismerős lehet a „kitagolás” által.Amit a FÉHE akar megvalósítani a szolgáltatás beindításával, az nem a klasszikus kitagolás, sokkal inkább egy innovatív lakhatási forma a fogyatékossággal élő emberek számára – magyarázta, majd jelezte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt projekt záróeseményét interaktívra tervezték. 

– Ha valakiben kérdés vagy gondolat maradt a támogatott lakhatás kapcsán, az bátran tegye fel – biztatta a jelen lévőket. Hozzátette még: régóta tervezik az új szolgáltatás beindítását. A konkrét megvalósuláshoz azonban sok feltételnek kell még megfelelni.

– Elhivatott szakemberekben és érdeklődőkben sincs hiány. A jövőben biztosan megvalósulhat a szolgáltatási forma, viszont ennek tárgyi feltételei is vannak: elsőként egy lakás, egy ingatlan, ahol el lehet indítani. Az ingatlanról egyeztetés kezdődött, remélhetőleg néhány hónap múlva igazi előrelépésről tudunk beszámolni – mondta Németh Klára, majd megköszönte a 2022-ben beadott nyertes pályázatban részt vevő szakemberek, szülők és partnerek közreműködését. A továbbiakban kollégái – mások mellett Szalay Tamás, a FÉHE Nkft. munkatársa, projektmenedzser és Juranovits-Racker Rita, a fogyatékos-ellátás szakmai vezetője – foglalták össze az elmúlt hónapok történéseit, eredményeit képekkel megtűzdelt prezentációkkal, érintve minden tudnivalót a támogatott lakhatásról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában