Árhullám

2023.08.07. 19:55

Ekkora áradásra nem emlékeznek: sokan segítettek a mentésben – napokig álltak a vártán a polgármesterek is - fotók, videók

Csákánydoroszlóban és Gasztonyban komoly gondokat okozott az elmúlt hétvégén a megáradt Vörös-patak. A települések lakói mellett a polgármesterek, Horváth István és Nagy Miklós is nagy szerepet vállaltak a mentésben, illetve a segítségnyújtásban.

Tóth Judit

Jobbra Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere – helyzetkép vasárnap délelőtt

Forrás: Szendi Péter

Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere maga is részt vett a mentési munkálatokban a Dózsaligetben, ahol hét házból tizenhárom személyt kellett kimenteni, miután a Vörös-patak elárasztotta a területet. – Pénteken délben küldtem ki az értesítést a Dózsaliget utca lakóinak, hogy készüljenek, mert valószínű, nagy víz jön. Szombaton már kora reggel a helyszínen voltunk, akkor már csak csónakkal lehetett közlekedni az utcában

A kiköltözésre kényszerülő lakosok egy része helyi és környékbeli családtagoknál, rokonoknál húzta meg magát, egy házaspárnak egy éjszakára motelben béreltünk szállást, de aztán ők is továbbmentek rokonokhoz, osztrák lakóink pedig a szomszédos Zala vármegyében, Pötrétén találtak menedéket – mondta el Horváth István, aki néhány hét híján 25 éve polgármester Csákánydoroszlóban, de ilyet még nem tapasztalt. – Pályafutásom alatt legalább húsz árvizet éltem meg, de olyat még nem láttam, hogy a doroszlói településrészen is gondot okozott volna a víz. 

Nagy Miklós, Gasztony polgármestere
Forrás: Szendi Péter

Negyvenöt köbméter homokot hordtunk a kritikus területekre, a vasárnap pedig szivattyúzással telt. Hétfőn egy picit szusszanunk, van mit kipihenni. Sajnos, elég keserves az apadás, óránként 2-4 centiméter, így szerintem kedden is csak csónakkal lehet közlekedni a Dózsaligetben. Talán szerdára javul a helyzet, és már gyalogosan is megközelíthető lesz az árvíz által sújtott terület. Egy biztos: ha visszamegy a víz, még rengeteg munka vár ránk: takarítani, fertőtleníteni kell, el kell szállítani a felgyűlt szemetet, amiből van bőven. Gasztony polgármestere, Nagy Miklós is végig a vártán állt péntek estétől. 

Gasztonyban a Gyöpszer és az Ószegi utca ingatlanjai kerültek veszélybe, tizennégy házat vett körül a megáradt Vörös-patak. Egy nénit még pénteken kiköltöztetett a házából a családja, a többiek mindvégig otthonaikban maradtak. – Pénteken délután kaptuk a riasztást a katasztrófavédelemtől, hogy kezdjünk el készülődni, mert jön a víz. Szombatra már felteltek az utcák, az ingatlanokba csónakkal juttattunk el élelmiszert, aggregátorokat és egyéb szükséges holmikat. 

Állatok is voltak a vízzel körülzárt területen, tizenöt szarvasmarha és borjú vegyesen, valamint negyven birka. Az állatállomány biztonságáról magam akartam meggyőződni, így gumicsónakba szálltam, de véletlenül kirúgtam a biztonsági szelepet, és ereszteni kezdett alattam a jármű. Gyors evezéssel sikerült megoldanom a helyzetet, de azért volt bennem némi félsz. Végül egy másik, „stabilabb” csónakkal jutottunk ki az állatokhoz, szerencsére rendben volt velük minden – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte a falu lakóinak páratlan összefogását. Rengetegen jöttek segíteni, ötven-hatvan fő állandó készenlétben volt, az asszonyok szendvicseket, süteményeket, italokat juttattak ki a helyszínre. 

Gasztonyban több mint 30 köbméter homokot mozgattak meg, ennek egy jó része zsákokba került. Egyes helyeken mellmagasságig ért a víz szombaton, ellepte a kerítéseket. Vasárnap délutánra apadás kezdődött, onnantól traktorokkal dolgoztak. Hétfőn délelőtt a bokáig érő vízben gyalogosan is közlekedtek. – Sajnos, az utak tönkrementek, az ár levonulása után ezeket helyre kell hozni, emellett a hulladék összegyűjtése és elszállítása is nagy feladatot jelent majd a következő napokban – zárta szavait a gasztonyi polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában