Karrier

2023.08.14. 13:35

Felnőttként sincs késő váltani

Szeptemberig lehet még jelentkezni a felnőtteknek szóló szakmai képzésekre. Az érdeklődő 25 év felettiek közel 180 szakma közül válogathatnak, az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Magyarországon az állam mindenki számára ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését: az első szakma esetében a szakmai bizonyítvány megszerzéséig, a második szakma esetében három tanéven keresztül, illetve szakképesítés esetében az első képesítő vizsga befejezéséig.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tapasztalatai szerint népszerű a szakképzési rendszernek az a speciális szegmense is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésben részt vevők szakképzési szerződéses jogviszonyt létesítsenek akár a saját munkahelyükkel, akár egy másik vállalkozással. A duális képzésben részt vevő tanulók a munkaviszonyuk megtartása mellet sajátíthatnak el olyan hiányszakmákat, mellyel aztán pályamódosítást végrehajtva akár azonnal el is tudnak helyezkedni. A BKIK a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve az ország minden területi iparkamarájával együtt dolgozik a szakképzés népszerűsítésén. A döntés segítése érdekében létrehoztak egy a felnőttek szakmatanulását segítő egyoldalas kisokost. Céljuk, hogy a duális képzőhelyeken megszerzett képzési gyakorlat minél inkább megfeleljen a vállalatok és a munkaerőpiac igényeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában