Értékelés

2023.08.11. 17:30

Jól vizsgáztak az árvízvédelmi fejlesztések Vasban - Vámos Zoltán főispán helytállásról, szakértelemről, önzetlenségről

Az árvízvédelmi fejlesztések, a szakemberek felkészültsége és a civilek önzetlensége együttesen járult hozzá a gyorsan érkező hatalmas mennyiségű víz sikeres kezeléséhez – mondta Vámos Zoltán főispán.

Cseh-Egyed Bernadett

Vámos Zoltán főispán folyamatosan figyelemmel kísérte az árvízi helyzetet

Fotó: Berkes Szabina

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke emlékeztetett: - bajban mutatkozik meg igazán, kire számíthat az ember, a Rábán végig vonuló árhullám kapcsán pedig valódi összefogás bontakozott ki Vasban. Az érintett települések polgármesterei az élére álltak a védekezési feladatoknak, szervezték az önkénteseket, a Nyugat- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei pedig profi módon tették dolgukat. A vármegye önkéntes tűzoltóegyesületei és mentőcsoportjai első szóra indultak és segítettek a kritikusabb pontokon, de hálásak lehetünk a polgárőröknek, a Magyar Közút és a Vas Vármegyei Rendőrkapitányság szakembereinek is.

Nagy volt az összefogás

Ennek is köszönhető, hogy bár rendkívül látványos és laikus szemmel sokszor ijesztő árhullám vonult végig vármegyénken, a helyzet nem érte el azt a kritikus szintet, ami a Területi Védelmi Bizottság összehívását indokolta volna. Így a szerepünk alapvetően a települések és a hatóságok közötti kommunikáció és koordináció segítése volt – jegyezte meg Vámos Zoltán főispán. Majd így folytatta: napi kapcsolatban álltunk dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkárral, aki szintén szorosan figyelemmel kísérte az eseményeket az árvízzel leginkább terhelt területeken. Ez úton is köszönöm mindenkinek, különösen a szentgotthárdi, körmendi, vasvári és celldömölki járási hivatalvezető asszonyoknak, akik folyamatosan rendelkezésre álltak az érintett települések számára a kritikus napokban.

Voltak olyan egyedi esetek is,– mint például annak az uszadékfának az eltávolítása, amely megrongálta a körmendi Rába-hídon futó vízvezetéket –, amelyekben igyekeztünk úgy közreműködni, hogy gyorsítsuk a megoldást és minél előbb helyreállhasson a vízszolgáltatás az érintett városrészen.

Vámos Zoltán kifejtette: a szakemberek és a civilek gyors és szakszerű beavatkozása mellett nagyon fontosnak azok az infrastruktúrális fejlesztések, amelyek a lakosság védelmét szolgálják. Békeidőben hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy erre vagy arra miért van szükség, de az elmúlt napokban bebizonyosodott, a korábbi évek beruházásai nélkül nem tudnánk ilyen higgadtan értékelni most.

Jól vizsgáztak az árvízvédelmi fejlesztések

Tucatnyi árvízvédelmi beruházás valósult meg a vármegyében több, mint 11 milliárd forint értékben 2010 óta. Megépült a lukácsházi és dozmati víztározó, Szentgotthárdon és Körmenden megerősítésre és megemelésre került a támfal, amelyek pontosan a mostani rekordvízállás esetén játszottak kulcsszerepet, Csörötneknél védmű épült, megújult a nicki védmű, három új záportározó épült és körtöltés védi a Rába alsó szakaszán Ostffyasszonyfa – Pápóc térségét az elöntésektől. - Egyértelműen kijelenthető, hogy a mostani árvízben az érintett fejlesztések kivétel nélkül jól vizsgáztak. Az árhullám elvonultával pedig már elindult a közös gondolkodás, hogy a tapasztalatok alapján mely pontokon van szükség további beavatkozásra, de az mindenképp nagy öröm, hogy a fejlesztések, a szakemberek felkészültsége és a civilek önzetlensége képes ilyen gyorsan érkező hatalmas mennyiségű vizet sikerrel kezelni – húzta alá a főispán.

A károk felmérése még tart

Az árvíz okozta károk felmérése még tart. Az önkormányzatok számára a Belügyminisztérium vis maior kerete rendelkezésre áll, az igényeket a káreseményt követően hét napon belül kell benyújtaniuk.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában