Árhullám 2023

2023.08.10. 19:38

Elkezdődött a károk felszámolása az árvíz sújtotta területeken - fotók

Nagy pusztítást okozott az áradó Rába a hétvégén, 2009 óta ez volt a legjelentősebb árvíz Vas vármegyében. A folyó szombaton Szentgotthárdnál 476 centiméterrel, Körmendnél vasárnap 505 centiméterrel tetőzött. A vízparton számos ingatlanban, mezőgazdasági területben, veteményesben keletkezett kár, a tulajdonosok megkezdték a helyreállítási munkálatokat.

Tóth Judit

Köbli Csaba a körmendi Rába-parton takarít az árvíz után, nyaralójában ablakig ért a víz

Fotó: Szendi Péter

Csütörtökön kora reggel Alsószölnökről érkeztek önkéntes tűzoltók a szentgotthárdi kiskertekbe szivattyúzni. Az ár már levonult, de amit maga után hagyott, lehangoló. Simon Miklósné Piri néni, a szentgotthárdi Kertbarát Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a közel 21 hektáros területen kétszáznegyven károsult van, akiknek nyolcvan százaléka termelt valamit a kiskertjében. 

Gáspárné Hári Tünde szentgotthárdi kiskertjében közel két méteren állt a víz a hétvégén
Fotó: Szendi Péter

- Másfél-két méteres volt a víz, a kis víkendházaknak sok helyen csak a teteje látszott ki a vízből. A terménynek annyi, a víz két-három napot állt a területen, ezt nem éli túl szinte semmi. Nehezen megy a kárfelszámolás, mert tiszta sár minden, ráadásul a további nagy esők sem tettek jót a területnek. Egyszerűen nem tud száradni a föld, mert mindig jön csapadék-utánpótlás. A szentgotthárdi patak összefolyt a Rábával, ez okozott nagy problémát a kiskertekben. Gyakorlatilag egybefüggő víztenger volt az egész terület, a vízfolyások maguk alá temettek mindent: épületeket, fóliasátrakat, veteményeket, kerti bútorokat, szabadtéri játékelemeket.

Gáspárné Hári Tünde két éve egy hobbikert tulajdonosa, szeret ott tartózkodni, amúgy Szentgotthárd belvárosban tömblakásban lakik.

 - Ezen a gyászon túl kell menni - mondta, és közben sajnálkozott: szépen gondozott területét igencsak megtépázta az árvíz. A fából épített illemhely egyszerűen kidőlt, a magaságyásban a paradicsombokrot ellepte a víz, a felemelt alapra épített kerti kis ház ablakánál több, mint 190 centiméteres szintet mértek. -Tudtuk, persze, hogy ez árterület és korábban is elmosta már a víz, de bíztunk benne, hogy nem történik meg újra - tette hozzá Tünde, akinek szomszédjából a raklapból készült kerti bútor is könnyedén elsodródott.

Molnaszecsődön a malomnál is folyamatosan takarítanak, Somogyi László birtokát szombaton éjjel érte el a komoly víztömeg. - Előzetesen már próbáltuk biztonságba helyezni az értékeket, de további pakolásra volt szükség, mert nagyobb lett az áradás, mint amire számítottunk. Derékmagasságig emelkedett a víz, az épületbe viszont nem ment be. A megáradt folyó a stégünket is arrébb rakta, szerencsére, stabil volt a rögzítés. -Vasárnap délután igazi pool-party volt az udvaron lebegő matracokkal - mesélte Somogyi László.  A folyó sok mindet "behordott" a szomszédos ártéri erdőbe, az ár levonulása után onnan több mindent - főleg strandszékeket - kellett visszacipelniük.  

Köbli Csaba tavaly vásárolt egy kisebb ingatlant a Körmenden, közvetlenül a Rába-partján. Idén kezdte el felújítani a nyaralót, a fürdőszobája járólapozása, csempézése múlt csütörtökön lett kész. A hétvégi áradásnál a víz a fürdőszoba ablakának aljáig ért. 

- Pénteken a lányommal egy festőtáborban voltam Sopron mellett, a feleségem hívott, hogy baj lesz. A barátaim segítettek a pakolásban, szombaton a táborból hazaérkezve az első utam a partra vezetett. A lesúlyozott 2,5 köbméteres tűzifámból talán egy kis kosárnyi, ha maradt. A kertben tönkrement minden, az erős paprika, a paradicsom, a tök. Talán a mángold és a sóska túlélte, másra nemigen látok esélyt. Dolgozunk, próbáljuk visszaállítani a rendet, tartjuk egymásban a lelket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában