Árhullám 2023

2023.08.09. 19:50

Lassan, de mindenhol visszavonulóban az ár - A prognózis szerint csapadékmentes időben bízhatunk

Az elmúlt egy hét áradásait követően úgy tűnik, fellélegezhetünk, szerdáig Vasban a Rába mindenhol tetőzött. Lassan, de apadásnak indult a hatalmas víztömeg. A károk elhárítása is rövidesen megkezdődhet.

Polgár Patrícia

Forrás: Polgár Patrícia

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság beszámolója szerint a Rába Szentgotthárdon szombaton hajnalban letetőzött, szerdáig több mint négy métert apadt. Körmenden a folyó vasárnap a reggeli órákban tetőzött, majd megindult a nagyon lassú apadás, amely kedden már intenzívebbé vált, tegnap reggelig két métert apadt. 

Rumnál hétfőn napközben hosszas tetőzés után letetőzött a folyó. Azóta rendkívül lassú apadás jellemzi, szerdáig csupán 15 centimétert apadt. Sárváron a folyó kedd reggel 4 órától 12 óráig hosszasan tetőzött 424 cm-es leolvasott vízállással. A tetőzést nagyon lassú apadás követte, szerda reggelig mindössze 35 cm-t apadt. Az ártéren, hullámtéren még kint van a víz, és csak lassan húzódik vissza a főmederbe. Ugyancsak ez a helyzet Nicknél, ahol szerdán nulla órakor 639 cm-en tetőzött a Rába, napközben pedig alig fél métert apadt.

Felvételeink a Rábáról Sárvárnál szerdán délelőtt készültek. Jól látható, hogy a kis házak, kerti építmények még víz alatt vannak, nem megközelíthetőek. A továbbiakban a folyó lassú apadásában – és a csapadékmentességben bízhatunk. Az előrejelzések kedvezőek. Mint azt a vízügyi igazgatóság közleményében kiemeli, a keddi csapadékmentes időjárás segítette az áradás visszahúzódását – és bár a szerdán napközben betörő gyenge hidegfronttal kisebb csapadék is érkezett, területi átlagban a Rába vízgyűjtőjén csupán 5 mm eső esett. 

Csütörtökre a hidegfront mögött már szakadozottabb felhőzetet jósolnak a prognózisok, a délutáni órákban a megjelenő gomolyfelhőkből egy-egy futó zápor még előfordulhat, de számottevő mennyiségű csapadék nem várható, ami továbbra is kedvez a Rábán az ár levonulásának. 

– Több védelmi szakaszon is III. fokú készültség volt, és ez megnövekedett létszámigénnyel és átvezénylésekkel is járt, így a károk felmérése a kollégák visszaérkezése után kezdődik meg. A vízfolyások közvetlen közelében a talaj felázott, munkagépek nem nagyon tudnak közlekedni. A károk felmérése egyébként már megkezdődött ott, ahol a Rába kilépett a fokozatból. Ezeken a helyeken már csak a zsilipek nyitása van hátra. A folyó alsó szakaszain még nem minden terület megközelíthető. A károk felszámolása majd csak a felmérések és költségbecslések, valamint a pénzügyi forrás biztosítása után kezdődhet meg – tájékoztatott a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 Az áradások miatt a Magyar Közút két vasi útszakaszt zárt le: a 7445-ös számú, Molnaszecsődöt Döröskével összekötő utat és a 8441-es számú, Ikervár-Sótony útszakaszt. Az aktuális tájékoztatásuk szerint mindkettőt csütörtökön, ma 9 órakor nyitják meg újra a forgalom előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában